Свет

Макрон o Путину: Уопште није непријатан

Руски председник настоји да обнови "империју", тврди његов француски колега
Макрон o Путину: Уопште није непријатанwww.globallookpress.com © Marc Vorwerk/SULUPRESS.DE

Француски председник Емануел Макрон рекао је да је "парадокс" Владимира Путина то што он уопште није "непријатан" човек. 

"Када га упознате, он није непријатан. То је парадокс", рекао је Макрон. 

Француски председник је изнео мишљење о корену сукоба између Москве и Кијева, наводећи да је прави Путинов циљ обнова руске "империје". Он је додао да је Путин покушао да му објасни да су САД и ЕУ преко Украјине угрозиле безбедност Русије.

"Мислим да то није тачно. Он је одлучио да започне овај рат како би повратио територије, проширио Русију и обновио, у извесном смислу, империју која је раније постојала", рекао је Макрон.

Макрон, међутим, није објаснио како би тачно непријатељства која су у току могла да помогну у постизању наводног Путиновог циља.

Макрон је упозорио и на заблуду да су руске трупе близу пораза у Украјини. Иако су Руси имали одређене губитке, тврди Макрон, кијевске снаге нису биле ни близу да победе на бојном пољу.

Макрон има прилично двосмислен став о сукобу у Украјини, па је раније тврдио да западне владе не би требало да "понижавају" руског председника и позивао на преговоре, док је у последње време више заступао антируски став и прихватио да пошаље оклопна возила Украјини.

image