Економија

Банка Енглеске: Британија суочена са повећаним ризиком упорне високе инфлације

Главни економиста БоЕ упозорава да би каматне стопе моге дуго да остану високе
Банка Енглеске: Британија суочена са повећаним ризиком упорне високе инфлацијеwww.globallookpress.com © Thomas Krych/Keystone Press Agency

Главни економиста Банке Енглеске (БоЕ) Хју Пил упозорио је да се Велика Британија суочава са озбиљнијом претњом упорно високе инфлације, што указује да би каматне стопе можда морале да остану више дуже.

Пил је у свом говору у Њујорку, навео да је "изразити" проблем инфлације у Великој Британији комбинација најгорих повећања цена и у САД и у Европи.

Он је рекао да је БоЕ у почетку морала да се носи са порастом цена природног гаса, али је ризик да инфлација остане на високом нивоу појачан ниском незапосленошћу, Британцима који напуштају тржиште рада и компанијама којима је релативно лако да подигну цену својих производа, преноси "Фајненшл тајмс".

Као одговор на то, навео је Пил, Комитет за монетарну политику централне банке подигао је каматне стопе са 0,1 одсто у децембру 2021. на 3,5 одсто прошлог месеца, у серији од девет узастопних повећања, али је мало вероватно да је томе крај.

"Изразити контекст који преовладава у УК — више цене природног гаса у комбинацији са скученим тржиштем рада, неповољним развојем понуде радне снаге и уским грлима на тржишту робе - ствара потенцијал да се инфлација покаже упорнијом", рекао је Пил и додао да ће ова комбинација "снажно утицати" на његову монетарну политику у наредним месецима.

Пил је поставио три инфлаторна изазова са којима су централне банке морале да се суоче широм света: подизање каматних стопа са ултра ниских на нормалније нивое, способност компанија да подигну цене и енергетски шок због драстичног пада увоза руског гаса.

Он је рекао да се све напредне земље суочавају са првим проблемом, САД и Велика Британија морају да се изборе са другим, а европске земље се и даље боре са трећим, иако су велепродајне цене енергената нагло пале последњих недеља.

Економисти очекују да је инфлација у Уједињеном Краљевству достигла врхунац од 11,1 одсто у октобру и да ће та стопа нагло пасти ове године како раст цена енергената "испадне" из годишњег поређења.

Али с обзиром да је незапосленост близу 50-годишњег минимума, плате у приватном сектору расту по годишњој стопи од близу 7 процената и компаније очекују да ће ове године поново нагло повећати цене, Пил сматра да ће инфлација остати знатно изнад циља од два процента БоЕ.

То ће, сматра он, довести до тога да БоЕ још више повећа каматне стопе и задржати их високим.

Финансијска тржишта очекују да ће БоЕ до овог лета повећати каматне стопе за још један процентни поен на 4,5 одсто и да ће их задржати на том нивоу до пролећа 2024. године, али и да стопе неће пасти испод четири одсто до краја следеће године.

image