Спорт

Бура од Карабурме до Валенсије: Спрема ли се Звезди нова казна због "случаја Топић"?

После саге око Факунда Кампаца која и даље траје, кошаркашки клуб Црвена звезда нашао се у новој невољи због административних преступа
Бура од Карабурме до Валенсије: Спрема ли се Звезди нова казна због "случаја Топић"?© Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages

Случај Николе Топића, једног од најталентованијих српских кошаркаша, добио је нове епизоде које би могле да коштају клуб са Малог Калемегдана који срља из грешке у грешку.

Момак рођен 5. августа 2005. године, син некадашњег тренера и легенде Црвене звезде Миленка Топића, требало је да пређе у ФМП и наступа за клуб из Железника до краја сезоне.

Спортски директор регионалног првенства Милија Војиновић поништио је његову регистрацију јер су црвено-бели направили несхватљиву грешку.

Рок за пријаву нових играча био је 5. јануар, због чега је Звезда дан раније послала Топића у ФМП, али га је задржала за евролигашку утакмицу са Валенсијом. Црвено-бели су гостовали код Валенсије 6. јануара и млади плејмејкер се нашао у саставу тима, иако је већ тада био играч "пантера".

Због тога је АБА лига поништила тај трансфер уз образложење да, очекивано, један кошаркаш не може истовремено да буде члан два клуба, без обзира што се такмиче у различитим такмичењима.

"Према Члану 13.10. Правилника о раду и такмичењу, било ком кошаркашу неће бити дозвољено да игра истовремено за два различита клуба, иако учествују у различитим такмичењима. Никола Топић неће моћи да игра АБА Лигу у сезони 2022/2023", стоји у саопштењу АБА Лиге.

Топић је ове сезоне одиграо седам утакмица у АБА лиги у дресу Црвене звезде и остварио је просек од 3,4 поена по мечу, а поред позиције један, може и да игра на месту бека.

Он је један од најталентованијих играча у свом годишту у Европи, али ће до краја сезоне наступати за ОКК Београд, саопштио је његов менаџер Мишко Ражнатовић.

Клуб који је регистрован на Карабурми, а своје мечеве игра у хали "Мега фектори" у Браће Јерковић, такмичи се у Кошаркашкој лиги Србије (КЛС) и тренутно заузима 10. место са седам победа и девет пораза.

Никола је у понедељак тренирао са Звездом и веч од уторка ће се прикључити новим саиграчима, али ни ту није крај поприлично бизарног случаја. У све се укључила и Валенсија, која је, ако је веровати шпанским медијима, затражила од Евролиге да испита да ли је Топић имао право да буде део тима против "слепих мишева".

Звезда је тај дуел решила у своју корист резултатом 77:75 и стигла до деветог тријумфа у елитном такмичењу, због чега је Валенсија одлучила да реагује.

Шпански клуб је послао писани захтев да би се појаснио статус младог српског играча, тачније да ли је он у том тренутку имао валидан уговор са Црвеном звездом.

Одлука АБА лиге значи да млади кошаркаш ниједног тренутка званично није био играч ФМП и да је био Звездин све до реализације трансфера у ОКК Београд у уторак.

С друге стране, по правилнику Евролиге клубови имају рок од 48 сати од завршетка утакмице да поднесу протест на званични записник утакмице, што је у случају Валенсије истекло у недељу увече.

Правилник Евролиге за случајеве у којима тим у својим редовима има играча којег не сме да уврсти у свој састав каже да казна варира од 30.001 до 280.000 евра, преко регистровања утакмице 20:0 до дисквалификације из такмичења.

Црвено-бели, који имају довољно проблема око Кампаца који до марта не може да наступа у Евролиги, такмичење у Европи настављају у уторак, када од 19 часова дочекују Реал Мадрид.

image