Србија и Балкан

Јевтић тражио од Кфора да повећа присуство снага у Штрпцу: Ситуација је јако тешка и озбиљна

Далибор Јевтић изнео је захтеве претходно договорене са грађанима Штрпца
Јевтић тражио од Кфора да повећа присуство снага у Штрпцу: Ситуација је јако тешка и озбиљна© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић затражио је данас од команданта Кфора за регион Запад пуковника Ивана Маротa да повећа присуство снага мировне мисије у овом граду.

"Ситуација је јако тешка и озбиљна. Посебно брине наставак наратива у вези с догађајима од 6. јануара и намера да се оправда пукушај убиства дечака и младића. То сам пренео команданту Кфора за регион Запад. Пренео сам све забринутости и информације које грађани имају. Тражио сам од Кфора да повећа своје присуство, уз разумевање њихових капацитета и они ће у складу са тим повећати је присуство", изјавио је Јевтић након састанка са пуковником Иваном Маротом за телевизију "Херц".

Са друге стране, како је додао, од тзв. косовске полиције ће се захтевати да поред сталних пунктова додатно повећају патроле у близини школа када почне настава.

"Да се повећају патроле тамо где деца чекају јавни превоз да би ишла у школу и у време када се деца враћају из школе. То су били захтеви грађана", рекао је Јевтић.

Он се раније састао са Србима из Штрпца, а на састанку са грађанима донети су закључци и захтеви који ће бити упућени и Кфору и тзв. косовској полицији.

"Договорили смо и да у наредним данима свако од места на територији општини Штрпце изабере три до пет представника који ће редовно одржавати састанке са мном и са мојим сарадницима на све теме који они буду кандидовали. Ми смо као општина имали идеју да сазовемо ванредну седницу скупштине, међутим грађани су тражили да се организује састанак са њима. Данас и сутра наставићу разговоре са људима који би могли и требало да помогну да се читава ова ситуација превазиђе и како бисмо обезбедили сигурност и мир за наше грађане, а мир је, на крају крајева, наш највећи интерес", закључио је Јевтић.

image