Свет

Епидемија политичког насиља у Новом Мексику, пуцано на шест званичника Демократске партије

Савезна држава на југу САД суочава се повећаним бројем политички мотивисаних напада, што је последњих година случај у читавој земљи
Епидемија политичког насиља у Новом Мексику, пуцано на шест званичника Демократске партијеwww.globallookpress.com © Fotostand / K. Schmitt

Америчка савезна држава Нови Мексико суочава се са епидемијом политичког насиља, а полиција у Албукеркију недавно је ухапсила особу за коју се верује да је повезана са шест напада на политичаре из Демократске партије који су се догодили у последњих месец и по дана.

Осумњичени, чије име није објављено, приведен је према оптужби која није повезана са недавним пуцњавама које су се догодиле у близини домова локалних демократских званичника, рекао је локални шеф полиције Харолд Медина, преноси Ен-Би-Си Њуз.

Он је додао и да је полиција запленила оружје коришћено у најмање једном од напада, у којима према полицијским подацима нико није повређен.

Последњи званичник који се нашао на мети напада је нови председник Представничког дома Новог Мексика Хавијер Мартинез.

"Ми смо забринути зато што су ови напади повезани, а можда и политички мотивисани", изјавио је градоначелник Албукеркија Тим Келер. "Овде је реч о појединцима који учествују у демократским процесима, свиђало се то неком или не", рекао је он и додао да "ти изабрани представници заслужују да без страха обављају своје послове".

Први напад догодио се 4. децембра прошле године, када је непознати нападач осам пута пуцао на кућу демократског политичара из округа Бернардиљо Адријана Барбое, преноси Ен-Би-Си.

Према наводима из полиције, напад на Мартинеза догодио се почетком децембра, када је он чуо пуцњаву у околини свог дома, али га у том тренутку није пријавио полицији. Он је органе реда контактирао тек након што је чуо за друге сличне инциденте који су се догодили наредних недеља.

"Захвални смо да нико није повређен, али смо свесни да морамо да делујемо брзо", рекао је Медина на конференцији за новинаре. Он је додао да је полиција, у сарадњи са ФБИ, идентификовала потенцијалне везе између напада, а детективи исптују све трагове са којима у овом тренутку располажу.

Представници Демократске партије у Новом Мексику написали су у саопштењу да су "дубоко потресени" нападима на њихове званичнике.

"Позивамо све који располажу информације повезане са нападима да их пријаве полицији и надамо се да ће одговорна лица убрзо бити приведена", написали су они.

Мартинез је изјавио да је захвалан зато што је његова породица сада безбедна.

"Делим бес својих колега и свих оних који су погођени овим актима безумног насиља", рекао је он и додао да се нада да ће они који су одговорни за ове нападе бити ухваћени.

Поред Мартинеза и Барбое, последњих месеци нападнути су и демократски званичници Раул Торес, Деби О'Мали, Линда Лопез и Мо Местас.

Политичко насиље у САД у успону

САД већ неко време бележе раст политичког насиља, које су неки посматрачи назвали "нови грађански рат". Ситуација је постала посебно затегнута након 2020. године, коју су између осталог обележили протести покрета "Блек Лајвс Метер" (Black Lives Matter) и председнички избори, који су кулминирали нападом на Капитол 6. јануара 2021. године.

Како показује једно истраживање "YouGov America" из августа прошле године, чак 66 одсто Американаца сматра да су поделе у америчком друштву порасле од почетка 2021. године, док 60 одсто њих очекује да ће у будућности доћи до повећања политичког насиља.

Исто истраживање показало је и да чак 43 одсто Американаца сматра да је грађански рат у Америци могућ у наредних десет година, док је међу људима који се самоидентификују као "тврди републиканци" тај број већи од 50 одсто.

image