Свет

Аналена Бербок изненада у Харкову: Обећала још оружја

Немачка министарка спољних послова донела и "конкретне понуде" за помоћ Кијеву у евроинтеграцијама
Аналена Бербок изненада у Харкову: Обећала још оружјаwww.globallookpress.com © Xander Heinl

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок данас је изненада посетила Харков, град на истоку Украјине у близини руске границе, где је обећала више оружја и конкретне понуде за помоћ Кијеву око приступања Европској унији.

"Планирам да данас овде, у Харкову, стекнем представу о ситуацији и да, пре свега, чујем становнике", додала је Бербокова.

У саопштењу уочи састанка са министром иностраних послова Украјине Дмитријем Кулебом, Бербок је изразила подршку Немачке и солидарност са Украјинцима који живе у тешким ратним и зимским условима, пренео је Ројтерс.

Након што је Немачка прошле недеље најавила да ће послати у борбу возила "мардер" у Украјину у склопу појачане војне подршке, Бербок је обећала још оружја, не прецизирајући које.

Такође је рекла да је важно не изгубити из вида место Украјине у Европи и њену жељу да се придружи ЕУ.

"Зато желим да говорим и о напретку у процесу приступања, јер ми као влада желимо да дамо конкретне понуде Украјини нарочито у погледу владавине права, независних институција и борбе против корупције", навела је Бербок.

Посланик Врховне раде Украјине из странке Европска солидарност Алексеј Гончаренко прокоментарисао је посету шефице немачке дипломатије Харкову, рекавши да је то "веома добар знак".

Како преноси агенција ДПА, Беробокова је прошле ноћи стигла из Пољске у Кијев одакле је јутрос са делегацијом кренула за Харков. Тамо је посетила разводно постројење, дечју клинику, школу као и градску четврт Салтовку.

Бербокова је, као и практично читаво руководство странке "Зелени" заузела оштар став према Русији и активно подржава испоруке оружја Украјини.

Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је истицао да ће сваки терет који садржи наоружање за Украјину бити легитимна мета за руске Оружане снаге.

image