Спорт

Звезда се понадала, али је Таварес спустио рампу – Реал славио у Београду

Звезда имала снаге само за пола четвртине, успела и да забрине "краљевиће", али је Еди Таварес ипак био превелики залогај за црвено-беле
Звезда се понадала, али је Таварес спустио рампу – Реал славио у Београду© Dusan Milenkovic/ATAImages

Кошаркаши Црвене звезде доживели су пораз од Реал Мадрида резултатом 79:59 у 18. колу Евролиге.

Изабраници Душка Ивановића нису успели да направе изненађење највише захвљујући невероватном Едију Таваресу, иако су у трећој четвртини направили преокрет и озбиљно забринули десетоструког шампиона Европе.

Звезда сада има по девет победа и пораза и налази се на 10. позицији на табели, док је Реал сада први са скором 12-6.

Српски и регионални шампион није добро кренуо против Реала и одмах се нашао у заостатку. Еди Таварес је доминирао под обручима, постигао првих пет од осам поена гостију и почела је да расте предност гостију.

Немања Недовић једини је био расположен у редовима црвено-белих и колико-толико одржавао свој тим, али је "краљевски клуб" већ почетком другог дела имао (до тада) максималних +14.

Срећом, тада је Ивановић у игру убацио Огњена Кузмића, што је довело до тога да се разигра други Звездин центар – Филип Петрушев. Недовић је наставио да погађа (убацио четири тројке из исто толико покушаја) и истопио заостатак.

На одмор се отишло резултатом 34:38, да би Звезда великом серијом отворила трећи квартал. Све је функционисало у тим тренуцима, Стефан Марковић је све радио на терену, а шпански играчи се потпуно изгубили.

Српски тим је преокренуо, на трибинама је "горело" и чинило се да Звезда може да издржи. Међутим, дозволили су Таваресу да се поново "упали" у финишу тог периода и то се одмах осетило на семафору.

Џанан Муса је резултатски вратио своју екипу у игру, а корпулентни центар серијом офанзивних скокова и поена одвео Реал на +10.

Звезда је тада остала без горива, Мадриђани се нису заустављали и у последњој четвртини дошли до убедљивог тријумфа.

Споменути Таварес је био убедљиво прва фигура меча, завршио га је са 17 поена (7/8 из игре, 3/4 слободна бацања) и 12 скокова, од којих је чак седам било у фази напада, уз три асистенције и четири блокаде. Најефикаснији је био Муса са 19 поена, док је 12 додао Корнелије.

У редовима Звезде најбољи је био Недовић са 18 поена, једним више од Петрушева.

Звезда у следећем колу, већ за два дана дочекује Монако, док Реал гостује код Албе у Берлину.

Standings provided by Sofascore
  • 10. јан 2023 • 20:48

    20:48

    40' Крај утакмице, Звезда изгубила од Реала 79:59!

    Еди Таварес је био превелики залогај за црвено-беле, носио је Реал до победе резултатом 79:59.

  • 20:39

    36' Таварес, Таварес, Таварес...

    Нико му ништа не може. Нови офанзивни скок, нови фаул и Реал лагано корача ка тријумфу.

  • 20:35

    34' Звезда остала без горива

    Сада ништа више не функционише у игри српског и регионалног шампиона. Реал не спушта ногу са папучице гаса и има убедљиво вођство. Резултат је 51:66.

  • 20:29

    32' Родригез поенима отвара последњу деоницу

    И даље је у игри Таварес и комплетан фокус је на њему. То користи Ћаћо Родригез и поенима отвара последњу деоницу.

  • 20:20

    Крај треће четвртине: Црвена звезда – Реал Мадрид 51:57

    Еди Таварес се поново "упалио" и почео да доминира у рекету. Све је ишло преко њега, а Звезда није имала никаквих решења. Срљали су српски играчи и дозволили да се нађу у великом минусу за само два минута (51:57).

  • 20:18

    28' Велика борба у хали "Александар Николић"

    Пробудио се Таварес након неколико жутих минута, али на другој страни фантастично игра Филип Петрушев. Центар Звезде је истрчао контру и лагано положио, има 17 поена, а утакмица је у потпуном егалу – 49:49.

  • 20:17

    26' Муса успорио серију црвено-белих

    Трибине експлодирају када год играчи Звезде поентирају, а у трећој четвртини ретко када промашују. Ипак, Муса је погодио тројку и успорио серију ривала за 47:45.

  • 20:08

    23' Звезда води против Реала!

    Наставља се велика серија Звезде. Са 6:0 су црвено-бели почели трећу деоницу, играју сјајно у одбрани и направили су преокрет. Резултат је 40:38.

  • 20:05

    22' Недовић за изједначење!

    Много боље Звезда отвара наставак игре, прво је из одбитка погодио Петрушев, а онда је недовић положио за изједначење – 38:38.

  • 20:04

    21' Почела трећа четвртина

    Ивановић је одлучио да направи малу промену почетком другог полувремена и на паркету се нашао Кузмић.

image