Последња британска застава у Африци: Доживели етничко чишћење, сад преузимају судбину у своје руке

Протерани житељи последње колоније Велике Британије, удаљених острва Чагос, тврде да се у преговорима о њиховој судбини игнорише њихов став
Последња британска застава у Африци: Доживели етничко чишћење, сад преузимају судбину у своје рукеGetty © Alberto Pezzali/ZUMAPRESS.com

Није лако извући се испод британске чизме, знају добро становници острва Чагос, једне од последњих британских колонија у Африци.

Они су својевремено преживели етничко чишћење, када их је Велика Британија протерала на Маурицијус не би ли у њиховој домовини основала војну базу, али сада су решили да подигну свој глас, судбину преузму у своје руке, и зауставе добро познату праксу глобалних сила, да о судбини "малих" одлучују "велики".

Део народа Чагоса сада тражи да се обуставе преговори Британије и Маурицијуса о суверенитету острва, тврдећи да се њихови ставови игноришу.

Тако је Бернадета Дугас, која је рођена на Дијего Гарсији, острву које је данас познато као Британска територија у Индијском океану, затражила, како преноси "Гардијан" да суд преиспита како влада приступа тим преговорима.

У писму које су "Форин офису" послали адвокати који је заступају тврди се да су преговори незаконити јер се "воде без консултација са њом и народом Чагоса.

Ова жена, заједно са осталим некадашњим становницима острва и њиховим потомцима захтева да се процедура заустави "како би бивши житељи и њихове породице били правилно консултовани око преговора о суверенитету острва".

Маурицијус, британска колонија која је у замену за своју независност одустала од Чагоса, и даље полаже право на ова удаљена острва као своју територију.

Наиме, Британија је Чагос одузела од те своје колоније и изнајмила највеће острво Дијего Гарсија Американцима који су на њему направили своју војну базу.

Домороци, њих 2.000, тада су насилно депортовани, а недавно објављена књига Филипа Сандса "Последња колонија" описује да су тада Британци затворили плантаже, прекинули допуњавање залиха хране и породицама саопштиле да бирају да ли ће умрети од глади или отићи бродом.

Становници који су тражили право на повратак на острва водили су тежак правни спор који је кулминирао 2019.године пресудом међународног суда правде да је наставак британске окупације острва незаконит.

Део заједнице Чагоса који нема поверења према властима Маурицијуса, противи се сада припајању овој земљи, и тражи независност.

Адвокати Дугасове зато тврде да су "преговори без консултација или учешћа њихове клијенткиње у супротности са правом народа Чагоса на самоопредељење".

Бивши британски високи комесар на Маурицијусу Дејвид Сноксел, међутим, верује да овај покушај да се дође до судског преиспитивања преговора, има мале шансе за успех, али да они који траже консултације имају свако право да то учине након толико година малтретирања.

"Мислим да није било одговарајућих консултација и питам се да ли их је уопште било. Савршено је легитимно тражити консултације о томе шта се дешава, како се то дешава и у ком облику", рекао је он.