Свет

И "Фајзер" цензурисао на Твитеру: Крили да је природни имунитет ефикаснији од вакцине

Члан управног одбора ове компаније и бивши шеф америчке фармацеутске агенције Скот Готлиб искористио свој утицај за прикривање објаве педијатра из Трампове администрације
И "Фајзер" цензурисао на Твитеру: Крили да је природни имунитет ефикаснији од вакцинеGetty © Photo by David Ryder/Getty Images

Компанија "Фајзер" мораће да објасни много тога, јер је најновија серија "Твитер фајлова" доказала да су њени представници итекако учествовали у цензури на овој друштвеној платформи.

Да ли су то радили због забринутости за људско здравље, или због бојазни за сопствени профит можемо само да нагађамо, али откривено је да је члан управног одбора ове компаније и бивши шеф америчке фармацеутске агенције Скот Готлиб искористио свој утицај да као неистину означи твит који сугерише да је природни имунитет ефикаснији од имунитета стеченог вакцинацијом.

Према документима до којих је у августу 2021.године дошао репортер Алекс Беренсон, Готлиб који је бивши шеф америчке Управе за храну и лекове (ФДА), послао је мејл Тоду О'Бојлу, главном лобисти на Твитеру, након што је видео твит др Брета Жироара, педијатра који је радио у Трамповој администрацији.

"Сада је јасно да је природни имунитет стечен инфекцијом од ковида далеко супериорнији од имунизације вакцином. Не постоји научно оправдање за вакцинацију ако је особа раније имала инфекцију", наводи се у твиту који је засметао Готлибу.

Жироаров твит је поручио је директору Центра за контролу болести и америчком председнику да "морају да прате науку. Ако нема претходне инфекције? Вакцинишите се!"

Готлиб је међутим био незадовољан па је у мејлу упозорио да се "овде извлачи свеобухватан закључак из једне ретроспективне студије у Израелу која није прошла рецензију".

"Али овај твит ће на крају постати виралан и потакнути извештавање у вестима", упозорио је он.

О`Бојлу није било потребно два пута рећи да треба да се умеша и онда је Жироаров твит означен као "обмањујући", а сви који су желели да га лајкују или поделе то нису могли и сачекала их је порука: "сазнајте зашто здравствени званичници предлажу вакцину за већину људи".

Беренсон који је ово замешатељство и открио, тврди да је Готлибов мотив да уклони овај твит био чисто финансијски.

"Твитер је најважнија платформа за новинарство на свету, због чега владе и компаније толико очајнички желе да га цензуришу", написао је Беренсон на Твитеру.

Очекивано, његов налог је суспендован на неодређено време, а он је успео да га поврати тек након дуге судске битке, у јулу 2022. Тврдио је да је баш Фајзеров челник био одговоран за његову забрану на овој друштвеној мрежи.

Реагујући на најновије објављивање "Твитер фајлова", Готлиб се брани тврдећи да процурели мејлови "не говоре целу причу".

"У прошлости сам изражавао забринутост због Твитера у вези са мојом и безбедношћу других, као и због претњи које су упућене на платформи. То је укључивало директне, као и специфичне претње. Понекад је укључивало изјаве за које сам веровао да су намерно лажне и запаљиве", рекао је он очигледно инсинуирајући да су информације до којих је Беренсон дошао биле нетачне.

image