Свет

Бајден изненађен поверљивим документима пронађеним у његовом кабинету: Не знам шта је у њима

Поверљива документа пронађена су у канцеларији у Пен Бајден центру почетком новембра
Бајден изненађен поверљивим документима пронађеним у његовом кабинету: Не знам шта је у њимаwww.globallookpress.com © Luis Barron/Keystone Press Agency

Амерички председник Џозеф Бајден огласио се поводом поверљивих докумената која су пронађена у његовој приватној канцеларији у Пен Бајден центру, рекавши да се изненадио када је сазнао да су они тамо и да у потпуности сарађује са Министарством правде.

"Људи знају да озбиљно схватам поверљива документа и поверљиве податке", рекао је Бајден новинарима на Самиту лидера Северне Америке у Мексико Ситију. Бајден је рекао да су његови лични адвокати пронашли поверљива документа док су чистили канцеларију.

"Урадили су оно што је требало. Одмах су позвали (Национални архив) … предали су их Архиву, а ја сам обавештен о овом открићу и изненадио сам се када сам сазнао да постоји државна евиденција која је доспела у ту канцеларију", додао је председник. "Али не знам шта је у документима. Моји адвокати нису предложили да питам која су то документа", рекао је он.

Документа из времена када је Бајден био потпредседник, откривена су 2. новембра у Пен Бајден центру, рекао је Ричард Заубер, специјални саветник Беле куће. Председник је користио центар као приватну канцеларију од средине 2017. до почетка кампање 2020. године.

"Документа нису била предмет било каквог претходног захтева или истраге од стране архива", навео је Заубер. "Од тог открића, председникови лични адвокати су сарађивали са Архивом и Министарством правде у процесу како би осигурали да сви записи администрације Обаме и Бајдена буду на одговарајући начин у поседу Архива."

Државни тужилац Мерик Гарланд позвао је америчког тужиоца Северног округа Илиноис Џона Лауша, кога је именовао Доналд Трамп, да размотри ово питање.

Бајден је у уторак рекао да се нада да ће истрага ускоро бити завршена.

Републиканци су одмах реаговали након што је постојање докумената објављено у јавности, а сенатор Том Котон из Арканзаса рекао је да "не могу постојати одвојени стандарди за републиканце и демократе".

"Иста правила морају да важе за све", поручио је Котон.

Бајден је критиковао бившег председника Доналда Трампа након што су агенти ФБИ запленили око 300 поверљивих докумената из његовог дома у Мар-а-Лагу на Флориди прошлог августа.

"Како је то уопште могло да се деси? Како је неко могао да буде тако неодговоран? И помислио сам, који су подаци унутра који би можда компромитовали изворе и методе?" рекао је председник у септембру. "И то једноставно... потпуно неодговорно."

Демократе су, у међувремену, умањиле значај открића докумената, рекавши да се она не могу поредити са истрагом о Трамповом поступању са поверљивим информацијама.

"Ово није Мар-а-Лаго," рекла је за "Фокс њуз" представница Тексаса Шила Џексон. "Ово није одбијање стотина и стотина докумената. Нема поређења. Били су у закључаном орману. Нису били доступни. И зато је испоштован одговарајући процес... Мислим да се ово уопште не може поредити."

image