Свет

Немачки министри предлажу да се људима дозволи да узимају бајату храну из контејнера

Двојица немачких министара имају неуобичајен предлог за решавање проблема вишка хране која се баца
Немачки министри предлажу да се људима дозволи да узимају бајату храну из контејнераwww.globallookpress.com © Richard B. Levine via www.imago-/www.imago-images.de

Двојица немачких министра предложила су да се људима дозволи да узимају храну из контејнера супермаркета, која и даље може да се конзумира.

Министар пољопривреде Џем Оздемир и министар правде Марко Бушман позвали су министре правде свих 16 немачких држава да нађу "практично решење" за такозвани проблем "контејнера".

"Ако људи однесу кући храну која је бачена без наношења штете или незаконитог уласка, онда, по мом мишљењу, то више не би требало да буде кривично дело", навео је Бушман.

Министри сматрају да у ситуацији када се сваке године баци 11 милиона тона хране, од чега седам одсто долази од превелике наруџбине на мало, треба дозволити људима да однесу храну којој је истекао рок трајања, преноси "Спутњик интернешонел".

Оздемир је рекао да је уздржавање од кривичног гоњења таквих случајева "један од многих елемената у борби против расипања хране".

Министри предлажу да се постојећим законским актима дода посебна клаузула о "контејнеру", која би омогућила решење без промене самих закона. Предложеном клаузулом би се прецизирало да у случајевима мале вредности робе и одсуства рекламација не би било потребе за покретањем истраге.

Међутим, и даље би били кажњиви случајеви који укључују штету и незаконит улазак на посед "превазилажењем физичке препреке без уложеног значајног напора".

image