Хлађење глобалне инфлације: позитиван преокрет или предах пред нови хаос

Показало се да нико у политичким и инвестиционим круговима не разуме инфлацију тако добро као што су мислили
Хлађење глобалне инфлације: позитиван преокрет или предах пред нови хаосwww.globallookpress.com © Chris Young/Keystone Press Agency

Инфлација се коначно хлади али "репови" вртоглаво високе инфлације настављају да прогањају менаџере фондова, пише "Фајненшел тајмс".

Први, стидљиви показатељи да је врхунац глобалне инфлације можда прошао почели су да се појављују у САД прошлог месеца, када су подаци показали да је годишња стопа пала на 7,1 одсто у новембру, што је пристојан пад са 7,7 одсто у октобру, па чак и мало испод прогноза.

Иако стопа од седам одсто не делује сјајно, менаџери фондова свих фела очајнички желе да забораве пакао од 2022. године.

Та, најспорија стопа инфлације у скоро годину дана значи и да је темпо раста потрошачких цена падао два месеца заредом, што је, пак, омогућило инвеститорима да се макар понадају да се дуга ноћна мора бескрајно растуће инфлације и оштрих мера Федералних резерви коначно приближава крају.

У јануару су подаци из еврозоне сугерисали да подаци о инфлацији у САД нису грешка, јер је децембарска стопа инфлације у ЕУ такође пала на једноцифрене бројке. Америчке бројке за децембар треба да буду објављене ове недеље.

Зашто онда инвеститори не скачу од среће већ су сумњичави? "Искрено, не знам. Немам појма", рекао је за "Фајненшел тајмс" Ендру Лејк, шеф одељења за фиксне приходе у инвестиционој компанији "Мирбо асет менаџмент".

Један фактор који спутава ентузијазам је то што су тржишта већ урачунала пад инфлације. Инвеститори су урадили оно што је требало и припремили се за следећу велику промену у глобалном макро окружењу. Глобалне акције, мерене МСЦИ индексом, порасле су за неких 20 одсто од најниже тачке у октобру до средине децембра, упркос недостатку било каквог значајног побољшања економског раста или геополитичких тензија.

Оно што брине Лејка, као и многе друге менаџере фондова, јесте да ће Фед вероватно ускоро паузирати своју политику. Већ је смањио висину каматне стопе која расте на пола поена, што је одмак од повећања од три четвртине поена која су била наметнута неколико пута током 2022. Почетком ове године, амерички централни банкари ће вероватно желети да застану и размотре како се тај брзи темпо затезања филтрира кроз привреду.

Да ли се са сигурношћу може рећи да ова пауза није преокрет већ кратак предах пред нови хаос? На крају крајева, наводи "Фајненшел тајмс", показало се да нико у политичким и инвестиционим круговима не разуме инфлацију тако добро као што су мислили. "Ако се инфлација не смањи и незапосленост не буде висока, онда ће без проблема поново подићи стопе", каже Лејк.

Управо то је оно што инвеститоре заиста држи буднима ноћу. Дубоко у себи, они желе да се врате у добра стара времена ниске инфлације и ниских стопа. Али централни банкари желе да се врате у другачију врсту добрих старих времена када је инфлација била под контролом.

Ако остану једнодушни у овој мисији и поново покрену раст стопа, онда би се неке од лошијих карактеристика портфеља у 2022. могле поново појавити и у 2023.

"Најгори сценарио за следећу годину је ако (председник Феда Џером) Пауел постане још један Волкер, ако постане још оштрији", рекао је Флавио Карпенцано, директор инвестиција са фиксним приходом у "Капитал групу", алудирајући на бившег директора Феда Пола Волкера који је подигао стопе на невероватних 21,5 одсто што је помогло у борби против рецесије 1980-их али је изазвало највеће протесте у историји Федералних резерви.

То, пише ФТ, не само да би наставило да гуши ризичнију имовину као што су технолошке акције које напредују када је новац јефтин, већ би такође вероватно гурнуло америчку економију у рецесију.

"Моја највећа брига је да ће Фед морати поново да почне са својом строгом политиком", рекао је Ендру Пиз, шеф инвестиционе стратегије у компанији "Расел инвестментс".

Према његовим речима, Фед би могао да направи паузу што би довело до скока тржишта и опоравка привреде и што би било праћено поновним порастом инфлације коју креатори политике толико очајнички желе да задрже на ниском нивоу. "Не бринем се да ћемо имати велику рецесију, већ да ће Фед поново почети да заоштрава крајем 2023," рекао је он.

Блага рецесија би заправо могла бити најбољи исход за инвеститоре, каже Пиз - довољно блага да не нанесе превише бола, али довољно лоша да задржи Федову крајњу тачку за референтне стопе испод 6 процената.

У супротном, хорор шоу зван "2022. година" ће се само наставити.

Прошла година је "виђена као година ресетовања", каже Пиз. "Шта ако није?"