Србија и Балкан

Кнежевић: Америчка амбасадорка захтева да ДФ не буде део нове црногорске владе

Лидер ДФ-а је рекао да су преговори о формирању нове владе пропали "зато што СНП и УРА нису желели да ставе потписе на заказивање седнице Скупштине ЦГ на којој би се изабрала влада Миодрага Лекића и нови председник парламента, иако је то био предмет ранијег договора"
Кнежевић: Америчка амбасадорка захтева да ДФ не буде део нове црногорске владе© Milan Maricic/ATAImages

Председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић изјавио је да нема дилему да су најмање тројица лидера странака парламентарне већине била на састанку код америчке амбасадорке и да је она тражила да ДФ не буде део владе мандатара Миодрага Лекића.

"Немам дилему да је један број лидера странака које је требало да чине владу био у америчкој амбасади након чега смо први пут одложили стављање потписа на заказивање седнице Скупштине. То се поновило и пред 4. јануар", казао је Кнежевић.

"Заузврат им је обећано да ће им они омогућити прављење неког коалиционог аранжмана који би обухватао и заједничког кандидата за председника и за превремене парламентарне изборе, односно формирање коалиционе листе", тврди Кнежевић.

Лидер ДНП-а је открио да је након одложеног изгласавања Закона о председнику одржан састанак са Миодрагом Лекићем и представницима парламентарне већине на којем су сви обећали потписе да ће Скупштина бити заказана 19. јануара.

"Почетком јанура смо се састали да закажемо седницу Скупштине на којој  би се гласало о избору Владе Миодрага Лекића, на том састанку сам имао утисак да су се неке колеге пробудиле из тешке коме и да немају појма шта се дешавало до тада", испричао је Кнежевић.

Кнежевић је, оценио да је том "буђењу из коме" допринео притисак међународне заједнице и уцене.

Кнежевић је открио да је ДФ-у у 44. влади највероватније требало да припадну само Министарство саобраћаја и Министарство енергетике или Министарство уређења простора.

Он је рекао да је концентрациона влада могућа једино у случају да се сви договоре о формирању владе на чијем  челу би био Миодраг Лекић.

image