Кремљ: Русија је увек спремна за преговоре, али их Украјина забрањује законом

Постизање циљева на миран начин је за нас пожељнија опција, поручио је портпарол Кремља
Кремљ: Русија је увек спремна за преговоре, али их Украјина забрањује законом© Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Москва спремна да преговорима реши проблем у Украјини и да је постизање циљева на миран начин пожељна опција, преносе "РИА Новости".

"Русија је увек била спремна да проблеме решава преговорима, а председник Путин је више пута рекао да ми и даље одржавамо ту спремност. Наравно, постизање наших циљева мирним, политичким и дипломатским средствима је пожељна опција", поручио је Песков.

Он је додао да то тренутно није могуће у окружењу у коме закони забрањују председнику Украјине да води било какве разговоре са Русијом или да има било какве контакте.

"Док је тај закон на снази у Украјини, у условима када Запад очигледно није склон да Кијеву дозволи било какву флексибилност по овом питању, да кажу да постоје неке перспективе, то сада није могуће", рекао је Песков.

На Западу расте незадовољство због корупције у Украјини

Песков је рекао да расте незадовољство западних земаља у вези са корупцијом у Украјини након готовинских ињекција,

"Примећујемо мање-више трезвене гласове који се још стидљиво интересују за ефикасност трошења ових баснословних сума на Украјину. Знате да и Украјина болује од ове болести, мислим на корупцију. Ток тог новца је јасно заслужан за то и све више људи на Западу то разуме", додао је.

Он је додао да западне земље настављају да "пумпају" Украјину, а да истовремено те земље већ имају проблема у низу области.

"За сада видимо да земље Запада, односно земље чланице Алијансе предвођене САД, потврђују спремност да наставе да издвајају новац и упумпавају оружје у Украјину. Истовремено, видимо одређене проблеме са војно-индустријским комплексом ових земаља, са исцрпљивањем њихових залиха наоружања и муниције, али за сада видимо њихову изјаву да ће, упркос свим потешкоћама, наставити да 'пумпају' Украјину", нагласио је.

Русија ће обезбедити своје интересе у случају увођења горње цене нафте

Како је Песков навео, Русија ће учинити све да осигура своје интересе на енергетском тржишту, као и да ће се супроставити свим рестриктивним мерама.

"Учинићемо све да осигурамо своје интересе. Тржиште то дозвољава", рекао је Песков коментаришући извештаје о намери Г7 да одреди две границе цена нафтних деривата из Русије.

Песков је додао да ће се о успесима руске војске у Украјини, говорити након испуњења циљева, али да су тактички успеси такође јако важни.

"Сви ти успеси се добијају по прилично високој цени. По цену фантастичног херојства наших бораца. Дакле, ово је још један разлог да будемо поносни на оне наше момке који не штеде ни живот ни здравље на лицу места", нагласио је.