Русија

Руси гласали: Путин политичар године

Премијер Михаил Мишустин, министри Сергеј Лавров и Сергеј Шојгу заузели су друго, треће и четврто место на листи најпопуларнијих руских политичара у 2022. години
Руси гласали: Путин политичар године© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Најстарији руски државни центар за социолошка истраживања "Сверуски центар за анализу јавног мњења" (ВЦИОМ) објавио је последње истраживање на тему - ко је, по мишљењу грађана Русије, најпопуларнији политичар Руске Федерације у 2022. години. Више од половине испитаника – 55 одсто њих – сматра да је личност године руски председник Владимир Путин, показују подаци.   

"За руског политичара прошле године, према мишљењу грађана Руске Федерације, изабран је Владимир Путин. Председник Русије заузима ово место од 2006. године, од када се врши истраживање. Подаци из децембра показују да га је тог месеца сваки други држављанин Русије бирао за најпопуларнијег политичара (53 одсто), док су најбољи резултати били забележени 2014. и 2015. године. Тада је руски председник био најпопуларнији политичар у земљи по мишљењу чак 71-74 одсто грађана", наводи се у последњим резултатима истраживања. 

Последњи резултати показују да расте популарност руског лидера у поређењу са подацима из 2021. године, што говори да специјална војна операција у Украјини није утицала на становништво Русије онако како би то желели на Западу.

Године 2021. за Путина је као за најпопуларнијег домаћег политичара гласало 40 одсто грађана, тако да је војна операција подигла Путинов рејтинг за 15 одсто.

Друго место на листи најпопуларнијих политичара прошле године заузео је премијер Михаил Мишустин.

Прошле године, сваки пети држављанин Руске Федерације сматрао је да је Мишустин најпопуларнији у земљи, што значи да је за њега при последњој анализи гласало 21 одсто испитаника. У поређењу са резултатима из 2021, Мишустин је напредовао за једно место, пошто је 2021. заузео треће место, одмах иза руског министра спољних послова.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров 2022. нашао се на трећем месту најпопуларнијих политичара у земљи. За њега је гласало 13 одсто грађана.

На четвртом месту је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу (10 одсто гласова).

Пет одсто грађана гласало је за покојног Владимира Жириновског, чувеног политичара, иначе оснивача Либерално-демократске партије.

Четвртина свих испитаника није могла да одговори ко је најбољи политичар прошле године, док је седам одсто њих рекло да таква личност у Русији не постоји.

Истраживање "ВЦИОМ"-а спроведено је између 24. и 27. децембра прошле године, а учествовало је 1.600 особа, старијих од 18 година.

image