Макс Хејстингс: Британске снаге осакаћене, "ормар" је празан због Украјине

Смањује се број војника и количина оружја, а план Британије да направи "индо-пацифички заокрет" све је мање реалан због хаотичног стања у морнарици
Макс Хејстингс: Британске снаге осакаћене, "ормар" је празан због УкрајинеGetty © Finnbarr Webster/Getty Images

Британске оружане снаге су осакаћене, број војника опада, смањују се и количине оружја, финансије су натегнуте и нема гласова који се залажу за улагање у одбрану, констатује у ауторском тексту за "Тајм" чувени новинар Макс Хејстингс који је извештавао из чак 11 ратова.

Нема наруџбина за попуњавање смањених залиха муниције, а ормар је, како он илуструје, празан због наоружавања Украјинаца.

"'Тејлс' се у недостатку осигурача и система за навођење на читавом континенту бори да произведе бар седам пројектила дневно, што је можда 15 минута потрошње на врућем бојном пољу. Искуство Украјине наглашава колико је важно имати велике залихе муниције. Недостаци наше армије одражавају деценије занемаривања уз шокантно лоше, политичке одлуке о набавкама оружја", открива Хејстингс.

Британци, како каже, пате и због политичког наратива да купују домаће.

Јер сва три велика национална играча, односно "Ролс Ројс", "БАЕ" и "Бабкок" имају подједнако лоше испоруке.

Многи делови за главне британске тенкове "челенџер 2", купују се од немачког "Рејнметала".

"У раном добу беспилотних летелица, покушај 'БАЕ' да створи новог ловца (борбени авион) са људском посадом 'Темпест', не изгледа мудро, осим за акционаре ове компаније. Јер, све су прилике да ће чак и на мору бродови без посаде играти већу улогу у нашој одбрани од традиционалних ратних бродова. И то не само зато што ће бити знатно јефтинији. А у међувремену, британске подморнице 'Тридент' имају све веће проблеме са одржавањем", наводи овај аутор.

На сав тај хаос, како додаје, две дивизије које је земља обећала НАТО-у су борбено неспремне.

"Инвазија на Украјину открила је да је нереалан 'индо-пацифички заокрет' (војно зближавање са Јапаном) који је влада прогласила. Без обзира на исход рата, чини се да је од суштинског значаја да помогнемо снагама НАТО-а у Пољској и балтичким државама, како бисмо спречили даљу руску агресију. Хтели ми то или не, Европа је наш континент. Али, да би биле способне да изађу на терен, све формације европске војске ослањају се на подршку америчке артиљерије и ракетних система", открива Хејстингс.

Описујући каква катастрофа влада у британским војним снагама он наводи и да је Краљевска морнарица "мала", а један од два њена носача авиона одсликава "срамотан случај" бродоградње.

Вештине британске градње бродова су веома слабе, због чега, како додаје Хејстингс, морнарима заигра срце када се нови бродови наручују из страних бродоградилишта, која испоручују боља пловила за мање новца.

"Недавно смањење броја људи у војсци са 82.000 на 73.000, требало је да надокнади 30.000 резервиста. Њихово регрутовање је, међутим, ужасно тешко. Морал и кредибилитет резервиста је низак, и то не само зато јер је велики део њихове опреме послат у Украјину. Да употребимо омиљену фразу генерала, британске јединице војске ће остати празне, осим ако влада не учини нешто да им служба буде привлачнија", истиче Хејстингс.

Садашњег начелника штаба одбране, адмирала сер Тонија Радакина, како подсећа, именовао је Борис Џонсон јер је стекао наклоност као оптимиста са сличним начином размишљања као тадашњи премијер.

"У изразито самозадовољном говору у Краљевском институту уједињених служби прошлог месеца, Радакин је рекао да остаје оптимиста и уверен у безбедност земље...Није рекао ништа о овим питањима која сам покренуо. Чини се да верује да је 'индо-пацифички заокрет' и даље веродостојан", наводи Хејстингс.

Он, међутим подсећа да Даунинг стрит који и одобрава овакве говоре не жели да се више шире лоше вести, па тако грађани и не знају за размере хаоса који је завладао њиховом армијом.

"Секретар одбране, Бен Волас, тежи да постане следећи генерални секретар НАТО-а, а амбиција га наводи да жуди да упадљиво повећа британску испоруку тешког наоружања Украјини, чак и по цену даљег разоткривања наше линије фронта", закључује Хејстингс.