Велика Британија и Јапан потписују одбрамбени споразум

Иако стручњаци упозоравају на хаос у британској војсци, из Даунинг стрита стижу поруке о јачању ангажмана у азијско-пацифичком региону
Велика Британија и Јапан потписују одбрамбени споразумwww.globallookpress.com © Stefan Rousseau/Pool photo via AP

Британски премијер Риши Сунак и његов јапански колега Фумио Кишида, потписаће одбрамбени споразум, који ће омогућити Великој Британији и Јапану реципрочну размену војника.

Ово је део настојања Велике Британије да ојача ангажман у азијско-пацифичком региону како би се супротставила утицају Кине, пише "Фајненшел тајмс". 

Из Даунинг стрита су поручили да ће, према споразуму, обе земље извести "сложеније војне вежбе и распоређивање". Сунак је уочи састанка изјавио да две земље убрзавају, граде и продубљују везе, додајући да имају заједнички поглед на свет и разумевање глобалних претњи.

Прошлог месеца, Велика Британија, Јапан и Италија покренуле су Глобални борбени ваздушни програм са циљем да се развије ловачка летелица нове генерације до 2035. године. Британска влада је саопштила да ће се програм надовезати на постојеће одбрамбене односе и убрзати "напредне војне способности" три земље.

Војно зближавање са Јапаном је нереално

Иако све врви од звучних формулација, чувени новинар Макс Хејстингс у ауторском тексту за "Тајм" открива да је индо-пацифички заокрет (војно зближавање са Јапаном), који је прогласила британска влада - нереалан. 

Он упозорава да су британске оружане снаге осакаћене, број војника опада, смањују се и количине оружја због слања помоћи Украјини, финансије су натегнуте, а нема гласова који се залажу за улагање у одбрану. 

Портпарол кинеског министарства спољних послова изјавио је да азијско-пацифички регион није "шаховска табла за геополитичка надметања" и критиковао је споразум јер наставља стару политику блоковског супротстављања.

Посета Лондону само је део турнеје јапанског премијера, која обухвата и Париз, Отаву и Вашингтон, како би ојачао војне и економске везе с блиским партнерима.

Сусрети с лидерима земаља чланица Г7 долазе непосредно пошто је Јапан у децембру усвојио нову стратегију одбране, која предвиђа драстично повећање буџета за војску као одговор на наводне "безбедносне претње Кине и Северне Кореје у све нестабилнијем региону Индопацифика".

Конзервативци на опрезу

Сунак и Кишида ће разговарати и о председавању Јапана Г7 и о томе како да се појача подршка Украјини.

Једна од тема биће и настојање Британије да се придружи Свеобухватном и прогресивном споразуму о транспацифичком партнерству (ЦПТПП), блоку слободне трговине који укључује Јапан, Канаду, Мексико и Чиле, упркос резервисаности неких конзервативних посланика.

Велика Британија се нада да ће постати чланица блока ове године, али Џорџ Јустис, бивши британски секретар за животну средину, упозорио је да се не жури са придруживањем, тврдећи да би то могло да суочи Британију са правним изазовима који би могли да поткопају њен пољопривредни сектор и еколошку политику, пише британски лист. 

Јустис, који је подржао Брегзит, прошле године је критиковао трговински споразум Британије са Аустралијом као "не баш добар договор за УК". Он се плаши да би чланство у ЦПТПП могло да доведе до тога да Канада, на пример, оспори британску забрану говедине третиране хормонима.