Син Џафера Деве тужи Родеа за клевету

Он каже да су тврдње немачког амбасадора на "Косову" о нацистичкој прошлости Џафера Деве - лажне
Син Џафера Деве тужи Родеа за клеветуGetty © Ferdi Limani

Син Џафера Деве поднeo je суду у Берлину тужбу за клевету против немачког амбасадора на тзв. Косову Јорна Родеа. 

Валдет Дева је у објави на Фејсбуку написао да је Роде изнео лажне оптужбе на рачун његовог оца.

"Данас је поднета тужба против немачког 'амбасадора' у Приштини Јорна Родеа за тешку клевету личности Џафера Деве. Тужба је поднета берлинском суду у Немачкој. 'Амбасадор' је наставио са лажним и неоснованим оптужбама против личности Џафера Деве и преузео је управљачку улогу говорећи нам како да решавамо наше унутрашње ствари. Штета што ни 'амбасадор' Роде, ни његове колеге у Србији, нису тако оштро реаговали када се славе и обележавају Дража Михајловић или Слободан Милошевић, којима су подигнута спомен обележја на многим местима у Србији! Велика је срамота за владу што о овим неоснованим оптужбама нису рекли ни реч, како би показали свету да Албанци штите истину и најеминентније личности наше националне историје."

Валдет Дева је најавио да ће сведоци у тужби бити историчар Јусуф Буџови и бивши посланик Фатон Бислими.

"Треба напоменути да ћемо ми као народ увек бити у блиском пријатељству са немачком државом и да не заборављамо помоћ која нам је указана када нам је била најпотребнија, али је немачки амбасадор Роде јасно показао да служи неком другом, а не великодушној немачкој држави и народу", наводи се у објави. 

Приштина је недавно поново покушала да обнови кућу Џафера Деве, познатог нацистичког сарадника, што је наишло на оштру осуду не само Србије, већ и међународне заједнице. 

'Амбасадор' Немачке у Приштини Јорн Роде коментарисао је и раније да Немачка има проблем са обновом куће овог "сарадника нациста", који је "био припадник злогласне дивизије 'Скендербег'.

"Немојте искривљавати истину о Холокаусту или ратним злочинима које су починили нацисти и локални сарадници", поручио је Роде у објави на Твитеру. 

Иначе, Валдет Дева је пре неколико дана поднео тужбу за клевету и против Ефраима Зурофа, директора центра "Симон Визентал" у Јерусалиму, такође због тврдњи које је изнео о његовом оцу. 

Он је на Фејсбуку написао да је Зуроф "српски пијун", који је плаћен да даје такве изјаве.