Русија

Путин: Русији се ништа није догодило што је непријатељ предвидео

Русија ће повећати своје одбрамбене способности и решити све проблеме у вези са обезбеђивањем оружаних снага, поручио је руски лидер
Путин: Русији се ништа није догодило што је непријатељ предвидеоwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Руски председник Владимир Путин оценио је данас да се Русији, захваљујући грађанима и доброј одбрани Руске Федерације, ништа није догодило од оног што је непријатељ предвиђао.

"Ниједан од негативних сценарија које су предвидели противници Русије није се остварио", изјавио је руски председник, говорећи на првом овогодишњем састанку са члановима владе.

Русија ће повећати одбрамбену способност земље

Путин је истакао да ће Русија повећати своје одбрамбене способности, решити све проблеме у вези са обезбеђивањем оружаних снага, јединица укључених у специјалну војну операцију у Украјини и наставити реализацију великих социјалних програма.

"Истичем да треба да гарантујемо безбедност и интересе земље. Повећаћемо нашу одбрамбену способност, сигурно ћемо решити све проблеме у вези са обезбеђивањем оружаних снага, јединица које учествују у специјалној војној операцији, а истовремено ћемо наставити да спроводимо обимне друштвено-економске програме и планове", нагласио је.

Он је додао да земља има све ресурсе за спровођење приоритетних програма, као и за откључавање огромног потенцијала и ширење међународних односа.

Путин је у октобру 2022. потписао указ о стварању Координационог савета при влади, за потребе Оружаних снага Руске Федерације, других трупа, војних формација и тела. Према тој уредби, Савет одлучује о формирању цена роба и услуга неопходних за потребе војске током специјалне војне операције у Украјини, утврђује циљни задатак за снабдевање руских трупа оружјем, његову поправку и помаже у стварању војне инфраструктуре.

Приходи који не долазе од нафте и гаса омогућавају Русији да решава питања развоја

Путин је нагласио да приходи Русије, који нису остварени од нафте и гаса, омогућавају земљи да реши неопходна питања.

"Знамо да додатни буџетски приходи, а они се не односе на приходе од нафте или гаса, већ само на приходе који нису од нафте и гаса, износе 200 милијарди рубаља. То нам даје могућност да решавамо све задатке које постављамо за развој и за она питања која су актуелна, али веома озбиљна и важна", рекао је руски лидер.

Главни циљ - јачање финансијског суверенитета

Руски председник је нагласио да је неопходно постићи суверени развој у блиској будућности, упркос спољном притиску и указао на потребу јачања финансијског суверенитета земље.

"У блиској будућности морамо да постигнемо суверен и независан развој, упркос свим спољним притисцима и претњама. Главно питање је јачање финансијског суверенитета наше земље. То је најважнији услов за повећање улагања у високотехнолошке компаније, индустрију, пољопривреду и многе друге секторе", рекао је.

Он је напоменуо да рачуна на ефикасан рад Централне банке и владе, пре свега економског блока и Министарства финансија.

Руски председник је наложио кабинету министара и регионима да што детаљније разраде програме развоја нових територија.

"У периоду до 2030. нови региони требало би да достигну општеруски ниво у погледу стања инфраструктуре, нивоа социјалних услуга и других параметара квалитета живота. Влада, савезни ресори, колеге у регионима треба што јасније и координисано да разраде све детаље таквог програма", додао је.

image