''Аватар: Пут воде'' се приказује у Русији, упркос санкцијама

Пиратизоване, то јест илегално преузете верзије филма, се приказују у биоскопима у Русији још од децембра. Већина репродукција филма су одличног квалитета са високом резолуцијом, а неке су чак и сихронизоване на руски језик.
''Аватар: Пут воде'' се приказује у Русији, упркос санкцијамаGetty © Alberto E. Rodriguez

Како пише "Страна" након што је ''Дизни'' у оквиру антирускох санкција напустио руско тржиште, обај блокбастер није могао званично да се приказује, али он се ипак нашао на  биоскопским репертоарима - пуштају се илегалне копије филма. У неким деловима земље, наслов је промењен у ''Суперљуде'', због ауторских права.

Овај потез филмских удружења у Русији су покушај ''спашавања'' филмске индустрије, којој прети банкрот због западних санкција. Међутим, ''Удружење власника биоскопа'' у Русији је исказало противљење оваквим пројекцијама, сматрајући да ће приказивање илегално добављених филмова у биоскопима довести до ''мрачног доба'' филмске индустрије деведесетих. С друге стране, недостатак профита за биоскопе и целу индустрију је очигледан.

С обзиром на велик успех другог дела, потражња је велика, а многи биоскопи ће на овај начин ипак побољшати финансијску ситуацију и заштитити свој бизнис.

Пројекције се одржавају у градовима као што су Москва, Казањ, Јакутск и Краснојарск.

''Аватар'' се приказује у различитим салама, од великих биоскопа у тржним центрима, до малих, изнајмљених просторија. Неки од удружења која су заслужна за приказивање илегалних пројекција западних филмова су ''Кино Нон-Стоп'' и ''Свет се покреће на великом екрану''.