Русија

Москва: Запад престао да прикрива мржњу према Русији

Марија Захарова сматра да уврштавање "пораза" Руске Федерације међу приоритете Министарства спољних послова Летоније представља "нељудску глупост"
Москва: Запад престао да прикрива мржњу према Русијиwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Изјаве и поступци многих западних поЗапад Украјине које је потписао фински посланик Јуси Халахо.

Раније је ТВ канал "Иле" јавио да је фински политичар Хала-ахо позвао на убиство руских војника уз речи "све што доприноси убијању руских војника је исправно и неопходно" и да је платио да се на украјинском пројектилу напише напише "за слободу Финске".

Украјински волонтери покренули су иницијативу која вам омогућава да ставите било који натпис на ракету и уз то уплатите донацију. 

"Људи живе у мржњи већ дуги низ година, а она је тек сада изашла на видело. После извесних догађаја из многих је изашло оно што су пажљиво прикривали. Они живе у великој мржњи", рекла је Захарова за радио "Спутњик".

Овакве ставове назвала је болним.

"Ово је, наравно, болно. Сада говоримо о најобичнијем политичару једне западне државе, али погледајте шта каже њихово руководство, шта каже председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, шта каже шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ. То су изјаве за које би раније платили политичким каријерама, позицијама, можда чак и новчаним казнама. Када особа, која је притом дипломата ЕУ, изјави да је свет подељен на дивљу џунглу и прелепу башту, имате ли недоумице о његовом психичком стању? Ја не", рекла је Захарова.

Европска унија потпуно подређена НАТО-у

Заједничка декларација о сарадњи ЕУ и НАТО потврђује потпуну подређеност Европске уније задацима Северноатлантског блока, који је инструмент насилног обезбеђивања интереса САД, изјавила је Захарова.

"Безбедност у евроатлантском региону, уз кршење свих обавеза ОЕБС-а, посматра се кроз призму супротстављања нашој земљи, повећања снабдевања кијевског режима оружјем и војном опремом, повећања војне мобилности на европском 'театру операција', и даље ширење НАТО-а", рекла је портпаролка руског Министарства.

Позивање у документу на норме међународног права и принципе Повеље УН су посебно лицемерна, с обзиром на агресију алијансе на Савезну Републику Југославију 1999. године, инвазију блока на Ирак 2003. и бомбардовање Либије 2011. године, навела је Захарова.

Према њеним речима, очигледно је да ће агресивни приступи НАТО-а и Европске уније према државама које воде независну спољну политику, покушаји да се државе поделе на "нас" и "њих" само ометати мирно решавање сукоба, ослабити међународну безбедност пред континуирани изазови тероризма, чија је претња, иначе, препозната у документу.

"Мотиви Американаца су крајње јасни – да увуку Европску унију у 'глобално ривалство' које је најавио Вашингтон, како се каже у декларацији, и тада ће Европљани бити предодређени за незавидну судбину америчког вазала, губећи позиције у светској политици и економији, при чему сваки корак пада у све већу зависност од Вашингтона", рекла је Захарова.

"Нељудска глупост" Министарства спољних послова Летоније

Тиме што је Министарство спољних послова Летоније уврстило "пораз" Русије на своју листу приоритета показали су нељудску глупост, сматра Захарова. Раније је министар спољних послова Летоније Едгар Ринкевич заиста изјавио да је пораз Русије један од приоритета спољне политике земље.

"Ово је питање неке врсте болне глупости и неспособности да се, ни за две године унапред, не увиди ситуација у којој се налазе", рекла је Захарова.

Према њеним речима, неспособност сагледавања ситуације није типична само за летонске политичаре, већ и за представнике других балтичких држава. Као пример, она је навела изјаву коју је недавно дала естонска премијерка Каја Калас која је изјавила да им не треба још једна група људи који не говоре естонски на територији Естоније, мислећи на избеглице из Украјине.

"Истовремено поручују да је стратешки пораз Русије циљ којем ће тежити, као и да им нису потребне избеглице  на њиховој. Не разумем. Ваљда мора да постоји нека основна логика, макар детиња, она најнаивнија. Ово је пример нељудске глупости и немогућности да се сабере не један плус један, већ један плус нула", рекла је Захарова.

Запад неће моћи да избегне одговорност за притвор Касема

Западне земље неће моћи да избегну одговорност за притварање главног уредника "Спутњика" Литваније Марата Касема, изјавила је Захарова.

"Убеђеност у потпуну некажњивост требало би буду срушене међу онима који верују да ће ова ситуација проћи апсолутно непримећено, и да ће опет успети да се сакрију иза празних речи, да ће опет моћи да причају басне и да расправљају о слободи која је за њих већ мит. Неће моћи да избегну одговорност. Неће моћи", рекла је Захарова.

Представници руских међународних организација, поручила је, стално ће се враћати на ову тему и помињаће овај случај.

Марат Касем је држављанин Летоније који већ неколико година живи и ради у Москви у медијској групи "Русија данас", у чијем саставу је и "Спутњик Литванија".

Он је 30. децембра стигао у Летонију из породичних разлога, а 5. јануара га је суд у Риги привео и сада се налази у затвору, преноси "Спутњик Литванија".

Недипломатска посета Бербокове Украјини

Посета немачке шефице дипломатије Аналене Бербок Украјини није била дипломатска, то је било путовање политичара који тежи сопственим циљевима, сматра Захарова.

"Она није дипломата ни у једном смислу те речи, она је политичарка. Активности дипломате не подразумевају пароле, обећања и апеле", изјавила је портпаролка министарства.

Аналена Бербок је посетила Харков и обећала кијевском режиму нове испоруке оружја, њена посета Украјини није била унапред најављена, наводи Захарова.

"Она је политичарка, особа која је дошла из политичког окружења у којој су слогани и неодговорност политичких изјава, нажалост, постали норма. То је све. Она јасно испуњава своје политичке циљеве, а не спољнополитичке задатке своје земље", рекла је званична представница руског Министарства спољних послова.

image