Свет

"Терористи у Би-Би-Сију": Ко је жена због које свет бесни? (ВИДЕО)

Критичари оптужују Би-Би-Си да расипа новац својих претплатника на причу о Шамими Бегум, која је побегла у Сирију и придружила се ИСИС-у, због чега се сада горко каје
"Терористи у Би-Би-Сију": Ко је жена због које свет бесни? (ВИДЕО)Getty © Laura Lean - WPA Pool/Getty Images

Британска радиодифузна корпорација (Би-Би-Си) на мети је критика попут оне да даје "платформу терористима" након што је објављен подкаст са Шамимом Бегум, 23-годишњакињом која је пре осам година напустила Британију како би се придружила Исламској држави у Сирији.

Би-Би-Си је, у најави емисије од десет епизода, објаснио да ће подкаст пружити "потпуни приказ" о томе шта се догодило након што је ова девојка нестала из Лондона и отишла у Сирију где се удала за џихадисту. Наводи се да је у питању "робусна истрага од јавног интереса" и да њена прича неће бити неспорна.

Међутим, критичари оптужују Би-Би-Си да "расипа новац својих претплатника" и упозорава да ће емисија имати негативан утицај на жртве ИСИС-а.

"Ја сам много више од ИСИС-а и онога кроз шта сам прошла", каже 23-годишња Шамима, која је 2015, када је имала само 15 година, са три другарице побегла у Сирију како би се придружила Исламској држави. Пронађена је четири године касније у затворском кампу трудна. Родила је троје деце, али ниједно није преживело.

Велика Британија одузела јој је држављанство 2019. године и забранила улазак у земљу, а данас живи у избегличком кампу Ал-Рој на северу Сирије, којим управљају Сиријске демократске снаге.

Пре неколико година изјавила је да је била "хипнотисана бајком којом су је џихадисти омађијали и да би сада радије умрла него да се поново придружи ИСИС-у". Британске власти не верују њеним тврдњама да је била само домаћица и наводе да је она била припадница терористичке групе и да је чак виђена како облачи бомбаше самоубице у експлозивне прслуке.

Иако је рођена и одрасла у Британији, њено држављанство је укинуто уз образложење да може да се пријави за држављанство Бангладеша одакле су јој родитељи.

У новембру прошле године, суду је речено да је вероватно била жртва трговине децом и сексуалне експлоатације. Министарство унутрашњих послова тврди да су људи који су на тај начин доспели у Сирију, радикализовани и представљају претњу националној безбедности јер могу бити десензибилисани након изложености екстремном насиљу.

У првој епизоди подкаста новинар Џош Бејкер упознаје Бегум у сиријском кампу, за који она каже да је гори од затвора.

"Са затворским казнама бар знаш да ће бити краја, али овде не знаш да ли ће га уопште бити", рекла је она.

Наводи да прихвата чињеницу да се придружила терористичкој групи, али, када је у питању бес јавности, оцењује да су људи заправо љути на ИСИС.

"Када помисле на ИСИС, помисле на мене јер сам веома присутна у медијима, али зашто би били опседнути мноме?", пита се Бегум.

Каже да зна да је јавност сада види "као опасност, као потенцијални ризик за њих, њихову безбедност и њихов начин живота", али тврди да није особа за коју мисле да јесте.

Открила је да су она и њене пријатељице, за које се претпоставља да су мртве, добиле инструкције од терористичке групе о томе како да дођу до Сирије. Напоменула је да су и саме истраживале, па чак и училе турски језик који им је био потребан да би могле да пређу границу.

Новинар Џош Бејкер каже да постоје различити начини да се исприча прича о Шамими Бегум. 

"Постоји она о петнаестогодишњој ученици коју је ИСИС намамио у ратну зону, а сада јој је потребно спасавање из сиријског логора. А ту је и друга прича, о издајници која је побегла из Британије да би се придружила ИСИС-у и постала позната широм света као терориста који не сме да се врати у Британију", објаснио је новинар Би-Би-Сиjа.

Бивши министар за децу Тим Лотон казао је за Би-Би-Си да још увек није јасно зашто се Бегум придружила ИД-у као тинејџерка и "које су јој силе испрале мозак", али је нагласио да су симпатије коју је јавност имала према њој када је нестала замењене бесом.

Нагласио да су многи оправдано сумњичави да она сада глуми прелазак из младе муслиманке са велом у некога ко носи западњачку одећу као да је и даље нормална британска тинејџерка из Источног Лондона.

"Мислим да ће већина људи рећи да јој, искрено, ништа не дугујемо. Она се сама увукла у ову збрку и на њој је да смисли како ће се из ње извући", подвукао је он.

image