Свет

"Чајна дејли": Немачка мора да води реалистичну политику према Кини

Берлин је недавно најавио нову кинеску стратегију са циљем да се ослободи зависности од Пекинга
"Чајна дејли": Немачка мора да води реалистичну политику према Киниwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

У недавном интервјуу немачком листу "Ханделсблат", кинески амбасадор у Немачкој Ву Кен изразио је озбиљну забринутост због нове, кинеске стратегије на којој немачка влада ради, а која би ускоро могла да буде финализована.

Ву је изјавио да су, према ономе што му је речено, такозване интерне смернице о Кини које саставља немачко министарство привреде "вођене идеологијом" и преувеличавају конфронтацију између две земље на начин који нема никакве везе са стварношћу. То је, како је рекао, "веома узнемирујуће", јер смернице, наводно уведене да би се смањила "наивност" Немачке и њена зависност од Кине, указују на стратешко одвајање од Кине, пише у уводнику "Чајна дејли".

Позиви на такву промену нашли су публику у Немачкој као резултат прерасподеле моћи унутар немачке владе и непријатељстава између Русије и Украјине, која су навела Берлин да приђе ближе "истомишљеницима", као што су Сједињене Државе. Иако то значи да Немачка "губи своју независност", приметио је Ву.

Администрација Џозефа Бајдена искористила је украјинску кризу коју је изазвала и коју одржава, као и политичке борбе у Немачкој у оквиру немачке владе и јавног мњења, да изврши притисак на Немачку да се приклони њиховој стратегији националне безбедности, пише "Чајна дејли".

Остаје да се види како ће на крају изгледати нова кинеска стратегија немачке владе захваљујући различитим ставовима унутар ње.

Канцелар Олаф Шолц је у више наврата изразио противљење "раздвајању" и изјавио да је спреман да настави да продубљује економску и трговинску сарадњу с Кином и да ради с њом на стварању више могућности за предузећа у две земље. Немачка привредна комора је такође саопштила да "одвајање од Кине није пожељан исход" и позвала владу да настави да подржава немачке компаније у Кини.

Међутим, било је све више гласова унутар немачке владе и друштва да се ограниче улагања немачких предузећа у Кину и забрани кинеским предузећима да улажу у кључне секторе немачке привреде.

Камен темељац за развој односа Немачке и Кине увек је било њихово међусобно поштовање и разумевање, наводи кинески државни лист.

Будући развој кинеско-немачких односа зависи од тога у којој мери Немачка може да разјасни своју перспективу о питању Кине, тако што ће се одвојити од деструктивног утицаја САД.

И то важи не само за четврту по величини светску економију већ је подједнако применљиво на сваку економију која је у процесу, или разматра преиспитивање и прилагођавање односа, економских или политичких или обоје, с Кином, закључује "Чајна дејли".

image