Свет

Падају као снопље: Криза здравственог система крива за повећану смртност Британаца

Прошле године у Великој Британији умрло је више од 650.000 људи, што је највиша стопа смртности у последњих 50 година, уколико се изузме пандемија
Падају као снопље: Криза здравственог система крива за повећану смртност Британаца© Hollie Adams/Getty Images

Око 25.000 запослених у хитној помоћи изашло је данас поново на улице Велике Британије штрајкујући због ниских примања и услова рада.

Здравствени радници жале се да недостаје радна снага у овом сектору и упозоравају да би неким здравственим радницима плате могле да падну испод минималца, пренео је АП. Са представницима здравствених синдиката састали су се у понедељак представници владе, али договор није постигнут, а решење се, за сада, не назире. То, међутим, није једини проблем у британском здравству.

У Великој Британији је током прошле године регистровано више од 650.000 смртних случајева, што је, како Би-Би-Си пише, један од највиших нивоа смртности у последњих 50 година, уколико се изузме пандемија.

И "Блумберг" потврђује да су Енглеска и Велс имали једну од најгорих година кад је реч о умирању, у последњој деценији.

"Умрло је готово 35.000 људи више него што је уобичајено, а вишак смртних случајева је у порасту у последње три недеље прошле године због пораста броја случајева грипа и упале плућа", наводи "Блумберг" позивајући се на званичне податке.

Кривац за ову статистику више није искључиво пандемија, а одговорност за повећане стопе смртности, многи виде и у катастрофалном стању у коме се ове године нашао британски здравствени систем.

Јер, ковид, како преноси Би-Би- Си, и даље убија људе, али је сада одговоран за мање смртних случајева него на почетку пандемије. Наиме, у 2022. години од короне је умрло око 38.000 људи што је знатно мање него 2020.године када је болест покосила више од 95.000 британских грађана.

"Почетком 2022. године, стопе смртности су изгледале као да су се вратиле на нивое пре пандемије. Тек у јуну је број смртних случајева почео да расте – баш када је и број људи који сатима чекају у енглеским болницама достигао ниво који се обично виђа зими", пише Би-Би-Си.

Овај медиј наводи и изјаву председника Краљевског колеџа ургентне медицине Едријена Бојла који је сугерисао да због кризе у хитној помоћи недељно умре од 300 до 500 људи који не добију одговарајућу негу.

То није цифра коју признаје Национална здравствена служба Енглеске, али је отприлике бројка коју добијемо ако помножимо број људи који предуго чекају у хитној помоћи са процењеним додатним ризиком од смрти због тог предугог чекања (од пет до 12 сати).

"Могуће је расправљати о прецизним бројевима, али није контроверзно рећи да су вам шансе да преживите мање ако дуже чекате на лечење, било да чекате да хитна помоћ стигне до вас, да сте заглављени у колима хитне помоћи испред болнице или у хитној помоћи", закључује Би-Би- Си.

И "Блумберг" верује да би ови подаци могли да буду додатна главобоља за владу премијера Ришија Сунака који отеже са решавањем штрајкова болничког особља у земљи, па тако људи дуже него икада чекају на хитну помоћ и прегледе у болницама.

image