Бивши француски војник затражио политички азил у Русији

Адријан Боке, који је као добровољац отишао у Донбас и јавно изјавио да су догађаји у Бучи чиста провокација Оружаних снага Украјине, тренутно живи у Москви
Бивши француски војник затражио политички азил у Русији© lslutsky.ru

Француз Адријан Боке, који је као добровољац посетио Донбас, затражио је од Москве да му да политички азил, рекао је за "РИА Новости" неименовани извор.

"Бивши француски војник Адријан Боке апеловао је на руске власти са захтевом да му дају политички азил", рекао је извор и навео да је захтев послат средином децембра.

Адријан Боке је први западни репортер који је јавно изјавио да су догађаји у Бучи чиста провокација Оружаних снага Украјине. Тада је био подвргнут неразумном кривичном гоњењу у Француској и чак умало погинуо у Истанбулу.

Прошле јесени у турском граду је покушан атентат на њега, двојица мушкараца су га напала ножем, али је он успео да побегне, а касније је за "РИА Новости" рекао да су напад на њега организовали агенти Службе безбедности Украјине (СБУ).

Раније је председник комитета Државне думе за међународне послове Леонид Едуардович Слуцки имао сусрет са Адријаном Бокеом током којег му је обећао да ће дати све од себе како би заштитио Бокеа.

"Боке је данас у Москви и, како наводи, намерава да добије руски пасош, а затим да живи и ради у Доњецку. Адријан нам се такође обратио за помоћ у стицању руског држављанства. Пружићемо сву могућу помоћ овој храброј и поштеној особи како би он и даље могао да говори свету истину о томе шта се дешава у руском Донбасу", наводи се на званичном сајту Леонида Едуардовича Слуцког.

Боке је у пролеће 2022. године дошао је у Украјину са хуманитарном мисијом као волонтер, где је, како је изјавио, био сведок многих ратних злочина које су починиле Оружане снаге Украјине, између осталог, наводи да је видео како украјинска страна припрема инсценирани масакр цивила у Бучи.

Боке: Париз је умешан у геноцид у Донбасу

Бивши француски војник Адријан Боке, који се као стручњак бави идентификацијом страног наоружања, раније је оптужио власти своје земље за умешаност у хемијски напад на Доњецк и за учешће у геноциду над становништвом Донбаса, преносе "РИА Новости".

Након испитивања фрагмената муниције, Адријан Боке је дошао до закључка да су украјинске снаге безбедности у августу за гранатирање доњецке пиваре употребиле хаубицу француске производње, што је довело до цурења амонијака. Представљен је одговарајући фрагмент који је директно оштетио резервоар амонијака.

"Сада можемо званично да потврдимо да је француска држава била умешана у ово гранатирање, које је резултирало опасним цурењем хемикалија", рекао је Адријан Боке.

Фрагмент гранате који су пронашли он и службеници Заједничког центра за контролу и координацију питања везано за ратне злочине у Украјини (ЈЦЦЦ) испаљен је из хаубице "Цезар" која је произведена у Француској. Део је пронађен је на територији доњецке пиваре.

Пензионисани војник је позвао републичке власти да признају учешће у овом хемијском нападу, који је довео до контаминације два резервоара на територији која се налази поред места где је пала муниција.

"Ово није само кривично дело. Овај злочин се може оквалификовати као напад на становништво. Дакле, постоје докази о злочину француске државе над цивилним становништвом, као и о умешаности у хемијски напад на људе", закључио је Боке.

Предвече 10. августа 2022. године штаб Територијалне одбране ДНР известио је да су украјинске трупе пуцале на пивару у Калињинском округу у Доњецку, што је изазвало цурење амонијака. Према локалном Министарству за ванредне ситуације, у тренутку удара у фабрици су биле 32 особе, а једна је погинула.