Додик: Русија је најпоштенији гарант Дејтонског споразума

Част нам је што је руски председник исказао жељу и вољу да прими орден, oценио је председник Републике Српске
Додик: Русија је најпоштенији гарант Дејтонског споразума© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

У бањалучкој касарни "Козара" данас је одржан пријем поводом православног Божића, на којем је председник Републике Српске Милорад Додик оценио да се Русија показала као најпоштенији гарант Дејтонског споразума који уважава територијални интегритет БиХ, што је био разлог да руском председнику Владимиру Путину додели орден.

"Кад год сам разговарао са Путином, не само у званичним саопштењима, него и у директној комуникацији са њим потенциран је мир, територијални интегритет и да Русија може да подржи наше право само у оквиру Дејтона", рекао је Додик.

Он је подсетио да годинама уназад постоје одлични односи и разумевање на релацији Путин, он и Република Српска, напоменувши да додела ордена руском председнику нема никакве везе са Украјином као и да Република Српска не жели да буде увучена у општу антируску хистерију, истичући да је Српска остала неутрална.

"Волео бих да није било рата у Украјини и да се одмах заврши. О томе не одлучујем ја, али оно о чему сам одлучивао јесте да човеку који деценијама стоји на објективном приказивању Дејтонског споразума уручим орден" појаснио је Додик.

Поручио да ће наредне године предложити да Орден Републике Српске на огрлици добију председници Америке, Немачке, Велике Британије и Француске јер су то председници земаља које су заслужне за Дејтонски споразум.

Председник Републике Српске Милорад Додик, поводом Дана Републике Српске, 9. јануара одликовао је Владимира Путина Орденом Републике Српске на огрлици,што је наишло на осуду САД и ЕУ.