Шта је ''Пик ми'' ("изабери мене") концепт и зашто је штетан за жене

Од енглеског превода за ''Изабери мене (pick me)'', овај хештег има преко две милијарде прегледа на ТикТоку. Концепт ''пик ми'' девојке није новитет, али тек се недавно почео појављивати на друштвеним мрежама и многи критикују и исмевају овај синдром.
Шта је ''Пик ми'' ("изабери мене") концепт и зашто је штетан за жене© Pexels/Tima Miroshnichenko

Свако је сигурно упознао девојку која не воли женствене ствари и тврди да је мушко друштво најбоље (јер су жене ''напорне''). Такође, сматра да у вези никада није захтевна, као и да је не занима већина ствари које су популарне.

Ово су само неке од карактеристика ''пик ми'' девојке. Наравно, свакоме је дозвољено да доноси овакве изборе, без обзира на пол. Није свака жена која не носи шминку или воли спорт и пиво ''пик ми'' жена. Ова титула се додељује женама које своја лична интересовања, ставове и понашање (поготово према другим женама) обликују како би се што више доказале у очима мушкараца.

''Пик ми'' ће тражити пажњу и одобрење мушког друштва, најчешће на рачун других. На пример, ако би једна девојка узбуђено показала нову хаљину у друштву, ''пик ми'' ће хитро рећи да она никада не носи хаљине, да мисли да су непрактичне и да су панталоне увек боље. У реду је имати овакво мишљење (и држати га за себе, из пристојности), али проблем настаје када се омаложавају избори других девојака.

Овакво понашање је најчешће последица велике потребе за одобравањем од стране мушкараца. ''Пик ми'' жели доказати да је сигурно забавна као партнер и да ће бити ''ортак'' у женском телу, жртвујући своје искрене жеље, личност и ставове.

На друштвеним мрежама постоји на хиљаде видео клипова који исмевају овакво понашање у стварном животу, али и карактере у поп култури. Многи тврде да је ово застарели начин размишљања и да изузетно штети свим женама у друштву. Велики број девојака каже да су коначно ''прерасле'' ову фазу и постављају ироничан садржај на друштвеним мрежама на ову тему.

@hannah.montoya Answer @im_siowei recording this video triggered my own fight or flight #pickmegirl♬ original sound - hannah montoya

Иако је концепт прилично негативан, потребно је имати разумевања за девојке које размишљају на вакав начин. То су последице неизбежно патријархалног става друштва, које на сваком кораку диктира на који начин се жена мора мењати (споља и изнутра) како би била пожељна мушкарцима. Из овога настаје низ комплекса, несигурности и страхова које је свака жена барем једном искусила у животу.

Осим што је исцрпљујуће живети само за мушко одобрење, још једна штетна последица је да друге жене у њеним очима постају константна конкуренција, која се увек мора надмашити.

Најбољи начин за избегавање оваквог понашања (у неким случајевима је чак и подсвесно) је бити свестан разлике између сопствених жеља и оног што се намеће. Ако је жени розе боја заиста омиљена, не мора се претварати да је мрзи, само да не би деловала као ''стереотип''. С друге стране, ако много више ужива у гледању утакмице него у шопингу и сигурна је да је то поптуно њен избор, не мора да осећа да су жене које не размишљају на исти начин њени непријатељи.