Србија и Балкан

Османијева Шолеу: Србија претња за мир у региону

Тема разговора са Куртијем биле су евроатланске интеграције и споразум о нормализацији односа са Србијом
Османијева Шолеу: Србија претња за мир у регионуGetty © Win McNamee/Getty Images

Виши саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле састао се косовском председницом Вјосом Османи која му се пожалила да "Србија уз подршку Русије наставља да буде дестабилизујућа сила и претња стабилности и миру у региону".

Османи је, како преноси "Косово онлајн", захвалила на ангажовању САД у процесу дијалога са Београдом, додајући да је појачано ангажовање Америке у овом погледу кључно за обезбеђивање успешног исхода за добробит грађана "Косова".

Она је истакла да "коначни споразум, који треба да се заснива на међусобном признавању, има за циљ побољшање живота грађана и постизање одрживог и дугорочног мира у региону".

"Косово је спремно да настави, са пуном посвећеношћу, да буде конструктивна страна, у координацији са САД, дајући предлоге који доприносе постизању таквог споразума", рекла је Османи.

Шоле се састао и са премијером привремених приштинских инститција Аљбином Куртијем, а очекује се да ће тема њиховог разговора бити евроатлантске интеграције, али и о споразум о нормализацији односа са Србијом.

Како се наводи у саопштењу, Курти је са Шолеом разговарао о односима самопроглашеног Косова и Србије, процесу дијалога и европском путу тзв. Косова.

"Наглашена је потреба за активним и конструктивним ангажовањем у дијалогу и за интензивирањем напора ка пуној нормализацији односа између Косова и Србије са фокусом на обострано признавање", наводи се у саопштењу косовске владе.

Курти је такође захвалио Шолеу на посети, као и на континуираној комуникацији и посвец́ености.

"САД су незаобилазан партнер и савезник 'Косова'", навео је Курти, истакавши да је циљ да се то партнерство даље оснажи.

Такође, виши саветник америчког Стејт департмента састао се и са представницима Српске листе. 

"Представници Српске листе са саветником Стејт департмента Дереком Шолеом, изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и амбасадором Џефри Ховенијером о актуелној политичкој и безбедносној ситуацији", написао је лидер Српске листе Горан Ракић уз фотографију.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај саопштио је да је током састанка опозиције са делегацијом Стејт департмента на челу са Дереком Шолеом изнео хитну потребу за постизање коначног споразума са Србијом, додајући да је то неопходан корак ка нормализацији односа.

Харадинај је на Фејсбуку навео да је током састанка указао на потребу пуне интеграције Срба у приввремене приштинске институције, као и спровођења реда и закона.

"Захвалио сам се америчким представницима на континуираној помоћи САД у свим фазама слободе и изградње 'државе Косово' и затражио њихову подршку чак и у овој осетљивој фази, јер без тога нећемо моц́и да постигнемо коначни мировни споразум", навео је Харадинај.

Шоле је, иначе, своју тродневну посету Западном Балкану започео у Скопљу, где је са премијером Димитром Ковачевским Шоле разговарао о темама као што су енергетика, економија и борба против корупције.

Након посете Приштини саветник Стејт департмена отпутоваће у Београд.

Заједно са Шолеом у посети је и специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар.

image