Свет

Хоће ли републикански Конгрес смањити потрошњу на одбрану и помоћ Украјини

Веће су шансе да ће Макартијеви шефови одбора инсистирати на даљем повећању буџета за одбрану, него да ће подржати његово смањење, што је нови председник Представничког дома обећао
Хоће ли републикански Конгрес смањити потрошњу на одбрану и помоћ Украјини© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Кевин Макарти успео је да постигне договор са групом побуњених републиканаца који су се противили његовом избору за председника Председничког дома америчког Конгреса, а према наводима америчких медија компромис је укључивао и обећање да ће нова већина укинути повећање војног буџета од чак 75 милијарди долара.

Ипак, наде да би нови сазив Представничког дома предвођен републиканцима могао да преокрене досадашњу политику неконтролисаног трошења на одбрану делује преурањено, пише портал "Респонсибел стејткрафт".

Вођство Конгреса објавило је ко ће бити нови председници одбора у уторак, а именовања су показала да Макарти не планира да склони старе и добро познате "јастребове" из својих редова, већ да им је доделио утицајне позиције.

"И поред свих навода о новој Републиканској партији, људи на њеном челу у истом су калупу као и они који су је водили више од десет година", написао је на Твитеру некадашњи члан представничког дома и либертаријанац Џастин Амаш.

Један од примера је нова председница моћног Одбора за додељивање новца (House Committee on Appropriations), републиканска конгресменка из Тексаса Кеј Грејнџер, која важи за заступника већег трошења на одбрану.

Она је својевремено хвалила контроверзне борбене авионе Ф-35, које је назвала "интегралним делом наше националне безбедности". Како је "Респонсибел стејткрафт" пренео прошле године, округ Тарант који она представља добио је око 12 милијарди долара новца предвиђеног за одбрану током 2021. године.

Републиканац из Алабаме Мајк Роџерс, који ће се наћи на челу Одбора за оружане снаге, такође има репутацију тврдог присталице повећања војног буџета.

"Ако наставимо овим темпом, војни буџет САД премашиће билион долара до краја ове деценије, што је највеће повећање још од краја Другог светског рата", написао је сарадник "Квинси" института Бил Хардинг, додајући да је Роџерс срдачно подржао Пентагонов план модернизације нуклеарних снага "тежак" 1,7 билиона долара.

Слична ситуација је и са републиканским конгресменом из Тексаса Мајклом Меколом, који ће преузети вођење Одбора за спољне послове. Након што је гласао за прошлогодишњи војни буџет од 858 милијарди долара, Мекол се хвалио чињеницом да је он за 45 милијарди већи од онога што је Пентагон тражио.

Он је том приликом изјавио да је Конгрес послао јасну поруку да Америка и даље подржава своје трупе и да се никада неће повући пред глобалним изазовима, наводи амерички портал.

Другим речима, веће су шансе да ће Макартијеви шефови одбора инсистирати на даљем повећању буџета за одбрану, него да ће подржати његово смањење како је нови председник Представничког дома наводно обећао.

Он ће се такође суочити са озбиљним отпором и ако буде покушао да ограничи количину новчане помоћ за Украјину, која и даље ужива снажну двопартијску подршку у Конгресу, наводи "Респонсибел стејткрафт" .

Уколико је заиста посвећен смањењу трошкова за одбрану, Макарти би помоћ могао да потражи од прогресивних демократа, који су прошле године подржали кресање Пентагоновог буџета за чак 100 милијарди долара.

image