Србија и Балкан

Шта доноси посета Дерека Шолеа Београду?

Амерички дипломата који је подржавао бомбардовање СРЈ није претерано променио став о проблемима на Балкану у односу на деведесете, тврди Обрад Кесић
Шта доноси посета Дерека Шолеа Београду?www.globallookpress.com © Yin Bogu/Xinhua

Након посете Скопљу и Приштини, у Београд стиже виши саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле.

"Саветник Шоле ће са представницима власти у Београду разговарати о енергетској сигурности, регионалној економској интеграцији и процесу придруживања Србије Европској унији. Он ће разговарати и о улози Србије у јачању регионалног мира и стабилности, као и о дијалогу уз посредство Европске уније који за циљ има нормализацију односа са Косовом", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова САД.

Реч је о дипломати који је, на нижем нивоу, био укључен у преговоре у Дејтону деведесетих година, а 1996. је за Стејт департмент написао свеобухватну историју Дејтонског мировног споразума.

У то време, припадао је "јастребовима" америчке администрације који су на распад СФРЈ гледали "црно-бело", подсећа представник Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић и додаје да је Шоле подржавао бомбардовање Савезне Републике Југославије, укидање ембарга на извоз оружја у Босну и Херцеговину и проширење санкција против СРЈ.

Кесић за РТ Балкан истиче да је Шолеово размишљање остало на нивоу из деведесетих година, те да се није помакао од става да је српски национализам највећи проблем за стабилност на овим просторима.

"Није реално очекивати да је он послат како би се направио неки заокрет или да би се остварио значајан напредак по неким питањима", истиче Кесић.

Шоле је, како додаје, добар пријатељ са државним секретаром Ентонијем Блинкеном са којим је дуго сарађивао, а поготово током предизборне кампање 2020. године када је био један од саветника тадашњем председничком кандидату Џозефу Бајдену.

Задужен је за више преговоре и државни секретар га, по потреби, шаље у регионе широм света где постоје отворена питања.

"Главни циљ америчке администрације није толико усмерен према Западном Балкану, колико према Европској унији. Они желе да пошаљу поруку да ће САД, и поред свих проблема које ће имати на унутрашњем плану, ипак остати активне и укључене у овом региону", напомиње Кесић.

Он подсећа да су опозициони републиканци недавно преузели већину у Представничком дому америчког Конгреса, те да америчка администрација више нема пуну контролу власти, али да покушава да поручи да се ништа неће променити, без обзира на истраге против Бајденове администрације и позива за опозив председника САД.

"САД желе да покажу да остају укључене у решавање проблема на Западном Балкану и да желе да дипломатија Стејт департмента буде прихваћена као један од кључних фактора за решавање тих проблема", напомиње Кесић.

Он наводи да долазак Шолеа неће донети ништа ново у односу на претходне посете америчких званичника.

"Нема ничег конкретног када је реч о специфичним проблемима за овај регион, већ се шаље порука: Ми смо ту, укључени смо и активни и ништа се не мења", закључује Кесић.

Иначе, председник Србије Александар Вучић описао је Шолеa као "страшно важног човека" који је и "нешто више од саветника", а лист "Политико" навео је да је виши саветник америчког државног секретара "човек у Блинкеновом уху".

Уочи посете овом региону, Шоле је у интервјуу за "Јуроњуз Србија" истакао да је у односима Београда и Приштине кључна деескалација и покушај нормализације тих односа, засноване на међусобном признању "Косова" и Србије.

Упитан да ли преговори могу да се наставе у тренутку када Заједница српских општина није формирана ни после десет година, он је истакао да се Вашингтон залаже за то.

"То је нешто што ми у великој мери подржавамо, формирање ЗСО је нешто за шта се залажемо са нашим партнерима на 'Косову'. Због тога и морамо да разговарамо, морамо да имамо дијалог. Обе стране морају да се потруде, ту нема дилеме", поручио је он.

image