Свет

ЕУ осудила политичко насиље у Бразилу

Политичке разлике не могу оправдати кривична дела нити довести у питање резултате демократских избора, наводи се у саопштењу које је потписао Жозеп Борељ
ЕУ осудила политичко насиље у Бразилу© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ у име Европске уније оштро је осудио "шокантне акте политичког насиља и неприхватљив напад на демократију" у Бразилу и изразио солидарност са председником Лулом и бразилским институцијама у одбрани демократије.

Он је поздравио напоре да се истраже одговорни за нападе на бразилску демократију и за акте вандализма против јавне имовине и историјског националног наслеђа.

"Политичке разлике не могу оправдати кривична дела нити довести у питање резултате демократских избора. ЕУ понавља своје поверење у бразилску демократију и снагу њених институција. Наше уверење је да ће они надвладати насиље и екстремизам", пише у саопштењу које је пренео Танјуг.

ЕУ наводи да ће са новоформираном бразилском владом радити на јачању  "обострано корисног стратешког партнерства" и радује се  продубљивању односа са Бразилом у одбрани и промоцији демократије, владавине права и људских права.

У недељу 8. јануара, присталице бившег председника Жаира Болсонара упале су у Бразилији у зграде владе, парламента и Врховног суда, што је довело до нереда и отвореног напада на демократске институције земље, само неколико дана након инаугурације изабраног председника Луиза Инасија Луле да Силве.

image