"Глобал фајерпауер": Србија најснажнија регионална војна сила (ФОТО)

Портал одаје признање за процес подизања капацитета и модернизације Војске Србије, на чему се ради последњих десет година
"Глобал фајерпауер": Србија најснажнија регионална војна сила (ФОТО)© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Оцена угледног портала ''Глобал фајерпауер'' је да је Србија најснажнија војна сила у региону, навео је државни секретар Министарства одбране Немања Старовић за Танјуг.

''Та оцена поклапа се са нашим проценама и одаје признање за процес подизања капацитета и модернизације ВС који се одвија 10 година'', рекао је Старовић за Танјуг и додао да у ВС ипак нису у потпуности задовољни и да је пред њима процес јачања и подизања капацитета ВС.

Он је нагласио да ВС не представља претњу, већ је најснажнији одвраћајући фактор и фактор сигурности за грађане Србије.

На питање о додатној стимулацији и зарадама од 3.000 евра, Старовић је рекао да, ма колико техничка модернизација војске била важна, још важније је подизање стандарда припадика ВС.

Сви припадници, како је истакао, добијају линерано повећање плата од 25 одсто у првој следећој јануарској заради.
Старовић наводи да је председник Србије Александар Вучић, као врховни командат, издао налог да војска повећа капацитете специјалних јединица за 1.600 припадника на 5.000, што ће бити спроведено током наредних месеци.

Зараде припадника специјалних јединица ће изности око 2.000 евра, а са свим принадлежностима и до 3.000, рекао је Старовић.

Он је истакао да, када је рећ о распоређивању снага ВС на северу КиМ, нико није очекивао изричито позитиван одговор команданата Кфора, који се позвао на мандат добијен Резлоуцијом 1244 Савета безбедности УН.

"За нас је то разумљиво, јер Кфор представља организацију која има задатак да штити грађане на Косову и Метохији", рекао је Старовић.

Међутим, како је напоменуо, ''оно што оставља горак укус у устима'' је то што је такав одговор дошао 6. јануара само два сата  након "дивљачког напада на српске младиће Стефана и Милоша Стојановића".

"Стога ћемо у времену пред нама свакако да инсистирамо на додатним гаранцијама код припадника мировне мисије Кфора за безбедност, пре свега, српског становништва које живи на простору Косова и Метохије" нагласио је државни секретар.