Дачић: Односи са САД у успону, али не мењамо став о КиМ и санкцијама Русији

Да ли ће они који траже санкције према Русији променити став према нашем територијалном интегритету, упитао је српски шеф дипломатије
Дачић: Односи са САД у успону, али не мењамо став о КиМ и санкцијама Русији© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bs

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да су односи Србије и САД у успону, али да неће бити промене у кључним ставовима српског руководства о признању тзв. Косова и увођењу санкција Руској Федерацији.

Он је за РТВ, говорећи о уласку тзв. Косова у међународне организације, навео да мисли да Приштина суштински нема услова да уђе у Савет Европе, али да има већину потребну за то, те стога Србија нема могућност то да спречи ако неко не сматра да је неопходно.

"Не можемо спречити улазак у Савет Европе ако они имају већину. Овде је питање да ли они то хоће", рекао је Дачић, напоменувши да би у таквом сценарију први пут дошло до прегласавања у том телу.

Такође је најавио да уколико дође до покушаја пријема Пришине у Савет Европе, Србија у томе неће учествовати.

"Зашто бисмо давали алиби некоме да испадне да се слажемо са тим", запитао је Дачић.

Поводом сутрашњег састанка председника Александра Вучића са вишим саветником Стејт департмента Дереком Шолеом, Дачић је рекао да ће и он учествовати у тим разговорима у својству министра спољних и подсетио на оцену америчке администрације да су односи две земље у успону.

Он је прецизирао да се то односи на питања која нису спорна за две земље - економска, културна, научна сарадња, енергетика.

На подсећање да је амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Екобар рекао да ће се Србија једног јутра пробудити и схватити да је "Косово" независно, министар је одговорио ''да не би говорио о томе ко ће се више изненадити једног јутра кад се пробуди''.

"Они ће схватити да Косово није баш независно", рекао је Дачић и додао да ће Београд тешко променити став, поновивши да за Србију постоје црвене линије када је у питању ситуација на Косову и Метохији.

Он је навео да је питање увођења санкција Русији једно од два приоритетна државна питања у овом времену, те да Србија не размишља о промени политике према Москви.

"И даље је на снази одлука донета на почетку руске специјалне операције у Украјини. Ми сматрамо погрешним кршење територијалног интегритета Украјине, али је питање увођења санкције од државног интереса Србије", истакао је министар иностраних послова.

Он је појаснио да су питање Косова и Метохије, са једне стране, и санкције Русији, са друге, као спојени судови и поставио питање: ''Да ли ће они који траже санкције према Русији променити став према нашем територијалном интегритету?''.

Дачић је закључио да је став Србије о територијалном интегритету земаља принципијелно увек исти, док се то и на Западу и на Истоку мења у зависности од потреба.