Србија и Балкан

Шоле у Приштини: Неопходно хитно формирање ЗСО у складу с одлукама Уставног суда "Косова"

Наша порука за овде, за Београд, је да нема провокативних радњи, навео је Шоле за портал "Репортери"
Шоле у Приштини: Неопходно хитно формирање ЗСО у складу с одлукама Уставног суда "Косова"www.globallookpress.com © Yin Bogu/Xinhua

Виши саветник Стејт департмента Дерек Шоле изјавио је вечерас у Приштини да је неопходно хитно формирање Заједнице српских општина, додавши да САД не дају подршку аранжманима који су супротни одлукама уставног суда у Приштини.

"Сматрамо да смо у критичном тренутку дијалога", рекао је Шоле и додао да би Београд и Приштина требало хитно да се укључе у дијалог који води Европска унија, а која, како је навео, ''ради на свеобухватном споразуму за нормализацију односа усредсређеног на међусобно признавање'', преноси приштински портал "Репортери".

Шоле је рекао и да на северу КиМ постоји безбедносни вакуум, додајући да је безбедносна ситуација разлог за забринутост.

Он је рекао да треба разбити "дипломатску стагнацију", додајући да су САД посвећене улагању дипломатске енергије на путу "Косова" ка евроатлантској будућности.

"Морамо прекинути овај циклус дипломатске стагнације у којој смо били и мислим да је време да се вратимо послу који је пред нама. Једна од порука коју смо послали овде, али и у Београду, јесте да желимо да проширимо нашу енергетску, америчку дипломатску енергију, радећи ка евроатлантској будућности 'Косова'. Волели бисмо да трошимо мање те енергије на управљање кризама", истакао је Шоле.

Зато су, рекао је Шоле, послали поруке Приштини и Београду.

"Наша порука за овде, за Београд, је да нема провокативних радњи. Морамо тражити деескалацију и бацити се на посао", истакао је Шоле.

Шоле је на конферецији за новинаре говорио заједно са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером.

Амерички званичник се претходно састао са председницом и премијером привремених приштинских институција, Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.

Шоле сутра долази у посету Београду, где ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.

image