Свет

Произвођачи оружја преспори: Америка мора да бира да ли да наоружава себе или Украјину?

Питање подршке источноевропској савезници биће под знаком питања уколико се опирање Русији настави
Произвођачи оружја преспори: Америка мора да бира да ли да наоружава себе или Украјину?Getty © Photo by Angela Virnig/US Navy/Getty Images

Сједињене Државе чекају проблеми, а питање даљег наоружавања Украјине биће неизвесно уколико произвођачи оружја не успеју да у наредних шест месеци до годину дана повећају производњу, изјавио је секретар морнарице Карлос дел Торо, а пренео портал "Дифенс ван".

Свега неколико дана пошто је Бајден обећао да ће у ову источноевропску земљу послати оклопна борбена бозила, Дел Торо се суочио с дилемом да ли би морнарица могла да се нађе у ситуацији да ће морати да одлучује треба ли да наоружава себе или савезницу.

"Што се тиче испорука система наоружања за борбу у Украјини, то нас увек брине. И ми то веома, веома пажљиво пратимо. Не бих рекао да смо сасвим стигли до те ситуације, али ако сукоб потраје још шест месеци или годину дана, то ће свакако наставити да оптерећује ланац снабдевања на веома изазовне начине", рекао је Дел Торо.

Секретар морнарице рекао је, међутим, и да заменица министра одбране Кетлин Хикс "веома блиско сарађује са одбрамбеном индустријом, како би их мотивисала да сазнају шта их спречава да повећају производњу".

"Очигледно је да ове компаније имају значајан план за будућност. Оне сада морају да улажу у своју радну снагу, али и да обезбеде капиталне инвестиције како би подигли степен производње", истиче Дел Торо.

Већина америчког оружја које се шаље Украјини ипак долази из залиха војске, а не морнарице, иако су амерички званичници недавно најавили да ће почети да испоручују и пројектиле "си спероу". Прошле године је и Данска Украјини дала ракете "харпун" које су такође америчке производње.

Током протекле три године компаније су за кашњење у производњи оружја кривиле проблеме у ланцу снабдевања и недостатак радника које је изазвала пандемија ковида.

Али командант снага америчке флоте Дерил Кадл оптужио је произвођаче да пандемију само користе као изговор.

"Не опраштам вам чињеницу да не испоручујете оружје које нам је потребно. Све ове ствари о ковиду, те делови, те ланац снабдевања… Једноставно ме није брига. Сви ми радимо тешке послове", наљутио се Кадл.

Посебно је истакао да касне испоруке торпеда и пресретача СМ-6. Иначе разлог за кашњење ових пресретача "Рајтеон технологије" јесте проблем с набавком ракетних мотора од кључног добављача "Ероџет рокетдајна".

image