Свет

Ко верује америчким уверавањима? Неће у сукоб с Кином, а Јапан и Тајван пуне оружјем

Амерички државни секретар тврди да се Америка и Јапан одговорно понашају у ривалству са Кином
Ко верује америчким уверавањима? Неће у сукоб с Кином, а Јапан и Тајван пуне оружјемGetty © Annabelle Chih/Getty Images

Кина је "највећи заједнички стратешки изазов" за Вашингтон, Токио и њихове савезнике, али ће се Сједињене Америчке државе трудити да надметање са том државом не прерасте у сукоб, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"Јапанске колеге и ми смо сагласни да је Кина највећи заједнички стратешки изазов са којим се суочавамо, као и наши савезници и партнери", навео је Блинкен на заједничкој конференцији са јапанским министром спољних послова Јошимасом Хајашијем и јапанским министром одбране Јасуказуом Хамадом, а преноси ТАСС.

Али, све ће, како тврди, бити учињено да до конфликта не дође.

"Не тражимо сукоб, одговорно се понашамо у том ривалству, али ћемо се трудити да одржимо линије комуникације отвореним, и урадимо све што можемо како бисмо спречили да ово ривалство прерасте у сукоб", истакао је амерички државни секретар.

Подршка милитаризацији Јапана

Блинкен је додао да је САД задовољан одлуком Јапана да до 2027. године удвостручи потрошњу новца на одбрану. По том петогодишњем плану, наиме, ова далекоисточна земља одустаје од својих седам деценија пацифизма, и набавља ракете које могу да погоде бродове и копнене циљеве удаљене 1.000 километара.

Чињеница да Америка здушно подржава милитаризацију Јапана не звучи као "избегавање сукоба" о којем Блинкен говори.

А да уверавања државног секретара САД немају много утемељења у пракси, потврђују најаве планова за увођење пука маринаца у Јапану министра одбране Лојда Остина, који би значио довођење значајних војних капацитета (укључујући противбродске ракете) практично у кинеско двориште.

"Иако се укупан број америчких трупа у Јапану неће променити, ново распоређивање биће остваривање прве од неколико овогодишњих најава о војним снагама у Азији којима ће бити циљ да натерају Пекинг да двапут размисли пре него што започне било какав сукоб", пише Ројтерс.

Противбродске ракете, иначе, стижу у Јапан у оквиру обновљеног пука маринаца од 2.000 војника који ће се фокусирати на напредне обавештајне податке, надзор и транспорт, рекли су амерички званичници овој агенцији.

Додали су и да ће чета америчке војске од око 300 војника и 13 пловила бити распоређена до овог пролећа да помогне у транспорту америчких и јапанских трупа и опреме.

Тренутно је на територији Јапана већ 45.000 америчких војника.

Наоружавање и обучавање Тајванаца

У амерички пацифизам тешко је поверовати и због тога што Тајван, на који Кина полаже право као на сопствену територију, нема формалне дипломатске односе ни са једном чланицом НАТО-а, али има блиске (и то војне) везе са Сједињеним Државама, које су главни међународни извор оружја на острву.

Потпуковник ваздухопловних снага Ву Бонг-Јенг који је Ројтерсу рекао да је похађао шестомесечни курс на Одбрамбеном колеџу НАТО-а у Риму 2021. године, потврдио је да Американци и савезници војно обучавају Тајванце, иако је он то назвао "академском, а не војном разменом".

"Током година, образовне институције НАТО-а, као што су Одбрамбени колеџ НАТО-а и НАТО школа Оберамергау, сарађивале су са актерима из целог региона, укључујући и из Тајпеја", рекао је и званичник НАТО-а.

И у свом новом стратешком концепту договореном у јуну, НАТО је Кину такође описао као изазов "интересима, безбедности и вредностима" алијансе, додајући да је реч о економској и војној сили која остаје "непредвидива у погледу своје стратегије, намера и војног јачања".

image