Русија

Запад и САД спремају нове санкције Русији: Дизел и мазут на удару

На састанцима широм Европе ове недеље, званичници америчког Министарства финансија разговарају о детаљима предстојећих санкција на руске нафтне деривате, које би требало да ступе на снагу 5. фебруара
Запад и САД спремају нове санкције Русији: Дизел и мазут на ударуGetty © George Frey/Getty Images

Без обзира на то што ни постојеће санкције нису испуниле свој циљ, нити су, као што се Запад надао, довеле до колапса руске економије, САД и њихови савезници не одустају, па како "Волстрит џорнал" сазнаје, спремају следећу рунду ограничења руској нафтној индустрији.

Нове блокаде ће, како се очекује, чинити две врсте ограничења цена за руске рафинисане производе: и једно за производе високе вредности као што је дизел гориво, а друго за робу ниске вредности попут мазута.

На састанцима широм Европе ове недеље, званичници америчког Министарства финансија разговарају о детаљима предстојећих санкција на руске нафтне деривате, које би требало да ступе на снагу 5. фебруара.

Нова ограничења стижу након прошломесечне одлуке САД, Европске уније и њихових савезника у Г7 да ограниче цену руског извоза сирове нафте на 60 долара по барелу.

Американци се надају да ће санкције на рафинисане производе имати веће економске последице, посебно јер ће, како је планирано, ступити на снагу истог дана када ЕУ забрани увоз руског дизела и других рафинисаних производа.

"Максимална цена нафте била је непријатна вежба, али не тако тешка за Русију. Али ограничења за нафтне производе биће много већи проблем", тврди научна сарадница Центра за глобалну енергетску политику Универзитета Колумбија Татјана Митрова.

Уносна руска нафтна индустрија током покушаја да се Русија казни због специјалне војне операције у Украјини, била је најизазовнија мета Запада због свог значаја за глобална енергетска тржишта, која су фактор инфлације која је захватила велики део света.

"Волстрит џорнал", међутим тврди да санкције на извоз сирове нафте нису узбуркале тржиште због бродова из такозване флоте "танкера у сенци".

Реч је, наиме, о бродовима изван западне јурисдикције који превозе значајан део руске нафте на одредишта у Азији која нису укључена у санкције.

Нафтне деривате, међутим, може да превози само мања, специјализованија флота, што како спекулише овај медиј, значи да би Русији остало доста мање опција да испоручује дизел и друге производе купцима у Латинској Америци и Африци.

Осим логистичких тешкоће, знак да нове санкције неће лако бити спроведне, јесте и руска уредба о забрани продаје њене нафте и нафтних деривата земљама које су ставиле горњу границу на своје продајне цене.

Тај потез Москве би, како се наводи, могао да обесхрабри тржишне актере да користе западне услуге како би олакшали трговину руском нафтом, иако је "Волстрит џорналу" нејасно на који би начин Русија спровела ову своју контрасанкцију.

image