Србија и Балкан

Курти: Срби су и у Босни формирали заједнице, па прогласили независност

За премијера тзв. Косова Заједница српских општина не може да постоји зато што је "Косово мултиетничка заједница", али не види проблем у стварању Велике Албаније
Курти: Срби су и у Босни формирали заједнице, па прогласили независност© Tanjug/AP Photo/Bundas Engler

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је у интервјуу за немачки "Стандард" да не разуме зашто Србима на Косову Ахтисаријев план није довољан, пошто он "садржи доста мањинских права за српску заједницу".

На питање да ли постоји неки модел Заједнице српских општина који би њему био прихватљив, Курти је рекао да "устав Косова не дозвољава формирање заједница на етничком принципу", пошто у првом параграфу Ахтисаријевог плана пише да је "Косово мултиетничка заједница". Ипак, он је додао да би се "могло тражити уједињење (са Албанијом) дуж Шар планина и Ругове, али то не би требало да се заснива на националном идентитету".

"Када је реч о ЗСО, желео бих да поменем пример Босне и Херцеговине. Тамо су 14 српских општина 16. априла 1991. формирале заједницу, 9. јануара 1992. оне су прогласиле независност а 28. фебруара су донеле устав", рекао је Курти.

Он је додао и да је стекао утисак да председник Србије Александар Вучић не жели Заједницу српских општина, зато што онда више не би могао да говори како "неће признати независност Косова".

Курти је Вучића оптужио да се бави "стварањем криза које би после сам решавао" уместо да тражи трајна решења, док је тзв. француско-немачки предлог за решавање косовског проблема назвао "добром основом".

На питање новинара да ли ће извршити олуку тзв. уставног суда Косова о повратку 24 хектара земље Манастиру Дечани, Курти је рекао да је да земља манастиру дата током "геноцидног режима Слободана Милошевића", као и је о томе потребно разговарати.

Курти је рекао и да би волео да види више НАТО војника на Косову, пошто "Србија уз помоћ Русије распоређује своје трупе недалеко од границе", као и да ће тзв. Косово ускоро аплицирали за чланство у НАТО.

image