Свет

Упозорење Пјонгјангу: Јужна Кореја би могла да произведе сопствену нуклеарну бомбу

Сеул би могао да распореди тактичко нуклеарно оружје у случају погоршања ситуације на Корејском полуострву
Упозорење Пјонгјангу: Јужна Кореја би могла да произведе сопствену нуклеарну бомбу© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Председник Јужне Кореје Јун Сук-јол изјавио је да би та земља могла да распореди тактичко нуклеарно оружје или произведе сопствено наоружање у случају погоршања ситуације на Корејском полуострву због нуклеарног програма Пјонгјанга.

"Ако се севернокорејско нуклеарно питање погорша, Република Кореја би могла да распореди тактичко нуклеарно оружје или произведе сопствену нуклеарну бомбу. Ако се то догоди, могли бисмо да то спроведемо раније уз нашу науку и технологију", рекао је јужнокорејски лидер на састанку са министарствима спољних послова и одбране који су га упознали са својим циљевима и плановима за 2023. годину, јавио је јужнокорејски КБС.

Међутим, Јун каже да је ипак реалнија опција да Сеул и Вашингтон сарађују у сфери одбране.

"Тренутно водимо разговоре о томе да Јужна Кореја и Сједињене Државе размењују информације и спроводе заједничко планирање и вежбе", истиче јужнокорејски председник.

Он је раније поручио да се разговара о заједничком планирању у вези са америчким нуклеарним снагама, наводи ТАСС.

Амерички званичници инсистирају на проширеном систему одвраћања који би дозволио употребу било каквог оружја, укључујући нуклеарно, за заштиту савезника, а у августу је Јун поручио да његова влада неће кршити режим неширења.

Северна Кореја је претходне године, приликом тестова, испалила више од 70 балистичких и крстарећих пројектила у 37 лансирања, а од прошлог пролећа Сеул и Вашингтон упозоравају на потенцијалну нуклеарну пробу од стране Пјонгјанга.

image