ЕУ формира "зелени" фонд да би се такмичили са САД

Упућени у зелене политике сматрају да спорни амерички закон неправедно дискриминише европске компаније и прети да привуче еколошку индустрију са оне стране Атлантика
ЕУ формира "зелени" фонд да би се такмичили са САДwww.globallookpress.com © Martin Schutt/dpa

Немачки канцелар Олаф Шолц предложиће Европској унији да креира заједнички фонд како би постали конкурентни Америци и субвенцијама које издвајају за зелену технологију.

Шолцове социјалдемократе желе да виде реформу постојећих правила ЕУ о државној помоћи и већих државних улагања са циљем да одговоре на амерички притисак, показује нацрт документа о европској индустријској стратегији у коју је "Блумберг"имао увид.

"Канцелар Шолц подржао је предлоге које је изнела његова странка и жели да се лидери ЕУ усагласе са идејом како би чланице са мањим буџетима остале у трци.

Овај потез долази усред растућег скептицизма у Бриселу и других европских престоница да ће администрација председника Џозефа Бајдена направити било какве значајне промене у свом плану за зелене инвестиције вредном 370 милијарди долара.

Упућени у зелене политике сматрају да спорни амерички закон неправедно дискриминише европске компаније и прети да ће привући еколошку индустрију са оне стране Атлантика.

"Потребна нам је европска индустријска инвестициона иницијатива са посебним фокусом на будуће технологије, ширење обновљивих извора енергије и промоцију индустријских иновација", наводи се у документу странке.

ЕУ би у ту сврху требало да прерасподели неискоришћена средства из Фонда за опоравак после пандемије корона вируса са циљем да посебно појача свој програм улагања у енергију. За сада није познато да ли би то укључивало и заједничко задуживање ЕУ, што је спорно питање за многе Немце.

Шолц је био министар финансија за време своје претходнице Ангеле Меркел 2020. године, када су лидери ЕУ закључили историјски споразум за финансирање зајмова и грантова у оквиру Фонда за опоравак.

Из Социјалдемократске партије Немачке (СПД) наговестили су да би овог пута заједнички подржани зајмови Европске инвестиционе банке могли бити опција за земље чланице са малим националним буџетима.

"Желимо да ојачамо улогу Европске инвестиционе банке", пише у стратешком документу. 

Дискусије о овој теми међу челницима ЕУ су у раној фази, али су претпоставке да ће бити тешко постићи консензус с обзиром на отпор појединих држава са традицијом фискалне опрезности, рекао је Шолц.

Лидери ЕУ састаће се следећег месеца у Бриселу како би разговарали о одговору на амерички закон, а није искључено да ће поднети жалбу против САД Светској трговинској организацији.

То би могло да негативно утиче на трансатлантско јединство усред сукоба у Украјини.

Без обзира на све, Шолц и СПД желе да ЕУ продуби своје трговинске односе са САД, који важе за једне од највећих партнера, а на трговинском и технолошком савету ЕУ-САД разговарају о смањењу или чак укидању царине.