Свет

Америка у страху: Озлоглашени терориста ИСИС-а нестао из затвора

Верује се да је терористичка група, чији је Коти био члан, отела и убила 27 људи
Америка у страху: Озлоглашени терориста ИСИС-а нестао из затвораGetty © John Moore/Getty Images

Један од припадника такозваних "ИСИС Битлса" Александа Коти, који служи доживотну казну затвора због мучења и убиства западних талаца у Сирији, мистериозно је нестао из америчког затворског система што је изузетно забринуло јавност.

Подаци Федералног затворског бироа (БОП) показују да озлоглашени 39-годишњак, некадашњи становник Лондона, више није у притвору у пенсилванијском затвору Канан, једној од најопаснијих казнено-поправних установа у држави.

Котија, познатог и као "џихадиста Џорџ", заробила је курдска полиција у Сирији у јануару 2018. године. Он је 2021. признао кривицу по осам кривичних пријава у вези са отмицама, мучењем и одсецањем глава талаца Исламске државе у Сирији и од августа прошле године служи казну у затвору у Сједињеним Америчким Државама.  

Међутим, само шест месеци касније, на веб страници затворских система пише да се он не налази у "притвору Федералног затворског бироа". Јавност не зна где је он сада, а чланови породица његових жртава су бесни и збуњени, пише "Дејли мејл".

Портпарол БОП-а Доналд Марфи потврдио је за "Скотиш дејли рекорд" да Коти тренутно није у притвору бироа и напоменуо да постоји неколико разлога због којих затвореник може да буде изостављен из система. Међутим, није изнео више детаља о случају Александа Котија.

"Затвореници који су претходно били у БОП притвору и који нису одслужили своју казну могу бити ван БОП притвора неко време због судских саслушања, лечења или из других разлога", рекао је Марфи и нагласио да биро не даје конкретне детаље о затвореницима из безбедносних или разлога који се тичу приватности.

Коти је био члан такозване терористичке групе "Битлси" која је развила шему узимања талаца и пре једне деценије заробила око двадесетак западњака. Таоци су их прозвали "Битлси" због њиховог британског акцента.

Њихова појава изазивала је страх међу заробљеницима због страшног садизма и насиља. Свет су ужаснули пропагандни снимци где су жртве приказане у наранџастим комбинезонима пре него што су им одрубљене главе.

Верује се да је терористичка група отела и убила 27 људи. Међу онима који су изгубили живот су четири Американца и два Британца.

Један од њих је хуманитарни радник Дејвид Хејнс, а његова ћерка Бетани изјавила је јуче за "Рекорд" да верује да је Коти још увек у америчком казненом систему. 

Међутим, каже да страхује да овај терориста "помаже властима" и да би желела да он буде враћен у притвор како би одслужио целу казну.

"У прошлости смо знали где се он налази, с обзиром да смо имали приступ подацима преко америчке шеме за обавештавање жртава, а имали смо барем уверење да се налази у високобезбедносном објекту", рекла је она.

Истиче да не жели да верује да је Коти "успео да се избори за било какав лак третман на основу његове помоћи властима или било чега другог".

Хејнс се, иначе, сусрела са Котијем у Вирџинији прошлог јула, у склопу договора који му је омогућио да после 15 година буде пребачен у затвор у Великој Британији како би одслужио остатак доживотне казне. Међутим, за сада није познато да ли је Коти враћен у Енглеску или је у неком од америчких затвора.

image