Свет

"Злоупотреба најрањивијих": Наступи дрег краљица са Дауновим синдромом разбеснели јавност

Медији и корисници друштвених мрежа осудили видео репортажу "Рођени да плешу са додатним хромозомом"
"Злоупотреба најрањивијих": Наступи дрег краљица са Дауновим синдромом разбеснели јавност© Принтскрин/Youtube/@Mashable

Репортажа о трупи дрег краљица са Дауновим синдромом "Дрег симптом", коју је недавно на Твитеру промовисала медијска кућа "Мешабл", разбеснела је кориснике друштвених мрежа који су осудили концепт називајући га, између осталог, неморалним искоришћавањем најрањивијих људи зарад "друштвене освешћености" и политичких поена. 

Наслов видео прилога из 2019. године који прати припреме и наступе "дрег краљица и краљева" је "Рођени да плешу са додатним хоромозомом", а Мешабл га је на Твитеру промовисао најавом "Упознајте уметнике и извођаче из 'Дрег синдрома', прве трупе дрег краљица са Дауновим синдромом", што је изазвало лавину критика и негативних коментара америчких медија и корисника друштвених мрежа.

Репортажа почиње низом снимака наступа ових "другачијих извођача", на којима се види како оскудно обучени млади људи са Дауновим синдромом, маскирани у особе супротног пола, плешу за публику која аплаудира и гласно показује своје одобравање. 

Затим видимо чланицу трупе како мирно гледа у камеру док је облаче, шминкају, цртају јој браду и стављају јој кратку перику. 

Дејвид Вајс, креативни директор трупе који нема Даунов синдром, описао је чланове као "прилично невероватне извођаче" и поменуо разноврсне наступе које група изводи.

"Понекад је сам дрег идеја коју желите да искомуницирате", рекао је он и додао да "дрег свакако преузима свет", те да су ови наступи веома добри за извођаче. 

Шира јавност се са либералном медијском кућом и руководиоцем групе ипак није сложила.

"Искоришћавање рањивих људи зарад поена за друштвену освешћеност", прокоментарисала је истраживачка новинарка "Дејли вајера" Мирјад Елорди.

Репортерка Татјана Пашалић поставила је на Твитеру релевантно питање "Ко је тачно циљна публика овога?". 

Дрег краљице са Дауновим синдромом су изманипулисане и злоупотребљене, рекао је новинар Грејам Линехан, преноси "Фокс њуз". 

Адвокат и конзервативна активисткиња Марина Медвин написала је на Твитеру "ово је неморално и зло. Искоришћавање и омаловажавање беспомоћних људи са Дауновим синдромом за забаву или политички утицај је изопачено".

image