Русија

Руски медији: Шта стоји иза промена у војном врху?

Подизање нивоа руководства специјалнe операцијe je последица проширења обима задатака и потребе да се организује ближа интеракција између служби и родова Оружаних снага Русије, поручују из руског Министарства одбране
Руски медији: Шта стоји иза промена у војном врху?www.globallookpress.com © MOD Russia

Руска специјална војна операција у Украјини прелази у нову фазу о чему сведоче кадровске промене Министарства одбране, као и прилагођавање саме структуре командовања руским трупама, пише портал "Взгљад".

Јуче је руски министар одбране Сергеј Шојгу именовао начелника Генералштаба генерала Копнене војске Валерија Герасимова за команданта Здружене групе снага. Његови заменици постали су: главнокомандујући Ваздушно-космичких снага генерал Сергеј Суровикин, главнокомандујући Копнене војске генерал Олег Саљуков и заменик начелника Генералштаба генерал-пуковник Алексеј Ким.

Министарство одбране појаснило је да је нови начин руковођења специјалном операцијом последица проширења обима задатака и потреба да се организује ближа интеракција између служби и родова Оружаних снага Русије. Истакнута је и потреба за побољшањем квалитета подршке, командовања и контроле трупа.

Војни дописник Сверуске државне телевизијске и радиодифузне компаније (ВГТРК) Александар Сладков је на свом Телеграм каналу изнео кратак опис активности и заслуга нових команданата специјалне војне операције.

Према његовим речима, Герасимов је највиши професионални војник у Русији. Напомиње да је од тренутка именовања на нову функцију, сва одговорност за доношење одлука пала на његова "леђа".

Сладков пише о Киму као будућем покретачу борбених иницијатива специјалне операције.

"Борио се у Авганистану, Таџикистану, Сирији, Чеченији. Генерал Шаманов га је веома ценио као начелник 58. ОА оперативног одељења. На почетку службе у Другој чеченској чети Алексеј Ким је рањен, након чега је наставио службу. Он заиста има богато војно искуство", рекао је Сладков.

О Суровикину говори као о искусном генералу, чији ће задатак бити да спроводи борбене планове.

"По мом мишљењу, њему ће бити дата предност као реализатору свих борбених планова. Он је најпогоднији човек за ово место јер је генерал јаке воље, искусан, способан да поведе оне који верују у њега, а да увери оне који не верују", додао је.

Што се тиче Саљукова, за њега каже даје професионални војник који добро познаје Повељу чија ће улога бити да цео механизам СВО доведе до апсолутне дисциплине.

Занимљиво је да западна штампа нове кадровске промене у руској војсци тумачи крајње једнострано и пише да се све то управо дешава због "незадовољства руског председника Владимира Путина".

Тако "Њујорк Тајмс" пише да је "Суровикин заправо деградиран на место заменика Герасимова због иницијативе за стварање одбрамбених линија и организовање повлачења из Херсона".

Са њима се слаже и "Фајненшел тајмс", који додаје да је за "трагедију у Макијевки наводно одговоран генерал Армагедон".

"Блумберг" другачије гледа на ситуацију, цитирајући пензионисаног генерала Јевгенија Бужинског који каже да "нова именовања могу да убрзају процес доношења војних одлука у оквиру специјалне операције".

"Раније Суровикин није могао директно да командује флотом или далекометном авијацијом јер је морао да координира своје акције са Герасимовим", оценио је Бужински.

Сличну тачку гледишта деле и стручњаци које је интервјуисао "Взгљад". По њиховом мишљењу, нагађања "Њујорк тајмса" и "Фајненшел тајмса" су "упоредива са нагађањима на талогу од кафе и пуна су површности".

У стварности, кадровске промене сведоче о завршетку претходне фазе СВО и преласку у нову.

Подигнут ниво специјалне операције

Главни уредник часописа "Национална одбрана" Игор Коротченко наглашава да ће "именовање Герасимова држати под контролом специјалну операцију у рукама Генералштаба".

"Ово ће допринети повећању координације трупа и омогућиће повезивање система борбеног командовања и управљања са јасним постављањем циљева", рекао је Коротченко и изразио наду у убрзање курса великих офанзивних операција Оружаних снага Русије.

Ванредни професор Катедре за политичку анализу и друштвено-психолошке процесе Руског економског уноивезитета Г.В. Плеханова Александар Перенџијев рекао је да је "одлуком Шојгуа подигнут ниво специјалне операције, не само ниво управљања, већ и одговорности за донете одлуке".

Како је Перенџијев навео, док је "операцију водио Суровикин, он је био ограничен у моћима због службеног и службеног положаја у Оружаним снагама и да је у многим случајевима деловао као нека врста 'молиоца', односно обраћао се начелнику Генералштаба по одређеним питањима".

"Тада начелник Генералштаба није био директно одговоран за оно што се дешавало, пружајући само подршку и помоћ. Сада постоји директна наредба из Генералштаба", нагласио је.

Он је нагласио да су ове промене крајње логичне, јер сам Суровикин не иде никуда, већ постаје заменик.

"Важно је напоменути да сви имају борбено искуство. Сада говоримо о ефикаснијој интеракцији свих врста и типова трупа, укључујући и систем подршке", каже он.

Лидер Сверуске организације Руски савез авганистанских ветерана, бивши сенатор Франц Клинцевич потврдио је да донете одлуке значе прелазак специјалне операције на нови ниво.

"Политичко руководство земље разуме потребу за реконфигурацијом команде специјалне војне операције. У контексту сталног притиска на нашу земљу и све веће испоруке војне помоћи непријатељу, морамо да консолидујемо управљање. Најоптималније и најлогичније решење по овом питању је да се постави нови начелник Генералштаба", рекао је Клинцевич.

Он је додао да је Герасимов на челу Генералштаба више од десет година и да у читавој историји, глупи људи или неефикасне војсковође никада нису били постављени на ову функцију.

"Генерал Герасимов није изузетак. Учествовао је у готово свим кључним војним сукобима у новијој историји. И апсолутно заслужено је добио Орден хероја Русије. Више пута сам се срео са њим. Споља невероватно мирна, али истовремено компетентна, чврста и интелигентна особа. Начелник Генералштаба има одлично војно образовање", нагласио је.

Клинцевич је изразио увереност да је ово именовање далекосежно, а да се резултати неће дуго чекати.  

"У овом тешком тренутку, улога Герасимова у СВО може се упоредити са сложеношћу рада неурохирурга. Сада је то његов задатак", сматра стручњак.

Нови команданти врхунски професионалци

Он је оценио да су нови заменици команданта врхунски професионалци.

"Генерал Саљуков је прошао све најновије сукобе, командант је Копнене војске. Данас има веома велику одговорност, пре свега у погледу припреме резервног састава и опреме. Главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Суровикин је на својој претходној функцији, заправо, спасао војни ауторитет Русије. Генерал Ким је бриљантан војни теоретичар са великим борбеним искуством", додао је.

Како је Клинцевич напоменуо, јуче је, поред ових именовања, одржана и седница Владе на којој је учествовао председник Владимир Путин, који је подсетио чланове владе на потребу промене приступа решавању актуелних проблема.

"Не бих искључио кадровске промене у извршној власти у блиској будућности, ако у Влади остану они који још нису схватили у каквој се ситуацији налазимо и како треба да радимо",истакао је.

Сумирајући све речено, саговорник је приметио да именовања руководства Заједничке групе снага сведоче о преласку у "нову етапу војне операције".

"Захтеване су одлуке и процеси које је требало покренути само са нивоа начелника Генералштаба. Поред тога, важно је обезбедити консолидацију целокупне војне машинерије и интеракцију између различитих родова војске. Све ово тежи најважнијем циљу – успешном отпору НАТО-у у рату који је против нас покренут", закључио је Клинцевич.

image