Свет

ЕУ подржава Естонију у намери да заплени руску имовину

Естонија ће до краја јануара објавити план заплене руских финансијских средстава у износу од 20 милиона евра. Из Брисела поручују да подржавају иницијативу и додају да средства планирају да усмере на обнову Украјине
ЕУ подржава Естонију у намери да заплени руску имовинуwww.globallookpress.com © Global Look Press/Keystone Press Agency

Европска комисија подржала је данас иницијативу Естоније да приступи конфискацији руских финансијских средстава, рекао је представник ЕК Кристијан Виганд.

Он је додао да ће увођење кривичне одговорности за заобилажење санкција на територији Европске уније убрзати процес заплене руског новца када су у питању државе чланице. Предлог на ову тему Европска комисија обелоданила је још 2. децембра.

"Све ово је део наших напора да ова средства усмеримо на обнову Украјине. Биће добро уколико земље ЕУ предузму кораке у том правцу", рекао је Виганд, одговарајући на питање о томе како коментарише жељу Естоније да до краја јануара објави план заплене руске имовине на њеној територији.

Блумберг је раније објавио податак да су власти Естоније заплениле 20 милиона евра са рачуна држављана Русије. Европска унија ће крајем јануара, како се очекује, објавити коначан предлог за "трошење" руског новца који је од почетка војне операције био конфискован на простору Уније. Како преносе медији, ради се о 300 милиона евра резерви Централне банке Русије и 19 милијарди евра који припадају руским бизнисменима.

Европски континент, убрзо након фебруарских дешавања, почео је да говори о заплени руске имовине. Председник Русије Владимир Путин неколико пута је поновио да овакви поступци отварају врата за нове проблеме и да "крађа никада није донела ништа добро".

Из званичне Москве поручили су и да Кремљ има право да одговори на непријатељске акције других земаља.

image