Свет

Амерички посланици против "суманутог" предлога постављања бисте Зеленском

Украјински председник Владимир Зеленски осим милијарди долара помоћи, добија и бисту у Конгресу
Амерички посланици против "суманутог" предлога постављања бисте Зеленскомwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Конзервативни амерички посланици жестоко су критиковали одлуку Конгреса да наручи бисту украјинског председника Владимира Зеленског и постави је у згради Капитола у Вашингтону. Амерички представник Џо Вилсон чак је предложио је да статуа Зеленског остане трајни експонат.

Вилсон, републиканац из Јужне Каролине, почетком седмице поднео је резолуцију којом се од Одбора за лепе уметности тражи да набави бисту Зеленског која би се "изожила на одговарајућој, сталној локацији у крилу Представничког дома Капитола Сједињених Држава".

Неки чланови републиканског "Клуба за слободу", који укључује конзервативну мањину која се противи безусловној подршци Украјини, жестоко су критиковали ту идеју.

Енди Бигс из Аризоне, један од водећих чланова групе, иронично је питао да ли више од 100 милијарди долара помоћи Украјини "није довољно".

Контроверзна представница Џорџије, Марџори Тејлор Грин поручила је да "апсолутно" не одобрава ту идеју, додајући да амерички законодавци служе "Америци, а не Украјини".

Популарни конзервативни ток шоу водитељ Такер Карлсон назвао је ту идеју "суманутом", рекавши да је Зеленски "диктаторски" политичар који је забранио опозиционе партије у својој земљи и који се тренутно обрачунава са хришћанима. Биста Зеленског на Капитолу би омогућила Американцима да га "свакодневно обожавају", поспрдно је прокоментарисао Карлсон.

Карлсон је изразио жаљење што је предлог дошао од републиканца и назвао је Вилсона "прилично финим момком". Конгресмен је велика присталица Украјине и предводио је двостраначку делегацију Дома у посети Кијеву у децембру. Он је такође спонзорисао резолуцију којом се америчка влада позива да суспендује Русију из Савета безбедности УН, за шта она нема овлашћења.

Зеленском је приређена грандиозна добродошлица прошлог месеца када је допутовао у Вашингтон и у полувојној опреми, са маслинастозеленом дуксерицом обишао Конгрес и срео се са највишим америчким политичарима.

Прошле године, амерички Конгрес је одобрио помоћ Украјини у вредности од 100 милијарди долара чији највећи део иде за набавку оружја.

image