Србија и Балкан

Милановић о 9. јануару: Свако може да слави шта хоће

Мислим да је погрешно што је Додик одликовао Путина. Додик је био и може и даље бити савезник Хрвата у БиХ, онда и Хрвата у Хрватској и хрватске власти у борби за њихова права, додао је он
Милановић о 9. јануару: Свако може да слави шта хоће© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ/bs.

Хрватски председник Зоран Милановић, поводом обележавања 9. јануара, Дана Републике Српске, изјавио је да свако може да слави шта год хоће и да је прогласити нешто неуставним обична глупост.

"Уставни суд БиХ има странаца. Кад се Уставни судови баве симболичним стварима као што су празници, није добро. У Републици Српској  мисле да је то празник њихове државе у држави. Државу у држави су добили, вољом и Хрвата, председника Туђмана и наших представника у Дејтону. Нећемо оспоравати њен опстанак", рекао је Милановић и истакао:

"Шта ће они тамо да славе, 1. март или  9. јануар,  то је мањи проблем. Проблем је кад се говори о разбијању БиХ, то није продуктивно ни реално. Додик нека сам оцени шта му је паметно говорити".

Милановић се осврнуо и на изјаву Милорада Додика да је Туђман наследник Павелића.

"Туђман је Павелића презирао, а Тита је поштовао, то зна свако. Он је наследник Тита или није ничији наследник. Њега упоређивати с Павелићем није добро за наше односе, Додик и Туђман поштују исте корене", казао је Милановић новинарима, након обиласка земљотресом погођеног подручја Баније.

Mилановић је коментарисао  и одликовање које је председник Републике Српске доделио руском председнику Владимиру Путину наводећи да је то погрешно, али и небитно.

"Мислим да је погрешно што је Додик одликовао Путина. Додик је био и може и даље бити савезник Хрвата у БиХ, онда и Хрвата у Хрватској и хрватске власти у борби за њихова права. Али у БиХ, изван ње не може. БиХ без Срба нема. Пустимо одликовање, оно је споредно. Не видим политички императив да сви Хрвати живе у истој држави, то је немогуће", рекао је Милановић.

image