Србија и Балкан

Вучић са Шолеом: Очекујем да САД подстакну Приштину да испуни преузете обавезе

Вучић је навео да је имао садржајан и отворен разговор са специјалним саветниким у Стејт департменту Дереком Шолеом
Вучић са Шолеом: Очекујем да САД подстакну Приштину да испуни преузете обавезе© Принтскрин/Будућност Србије

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним саветниким у Стејт департменту Дереком Шолеом, којем је пренео очекивање да САД препознају напоре Србије у очувању мира и стабилности у региону и да подстакну Приштину да испуни преузете обавезе у складу са прихваћеним и потписаним споразумима.

"Изразио сам очекивање да САД препознају напоре наше земље у очувању мира и стабилности у региону, као и да искористе свој несумњиви утицај и подстакну Приштину да испуни преузете обавезе у складу са прихваћеним и потписаним споразумима, али и да наставе дијалог у духу искрене и отворене размене предлога за решавање конкретних изазова", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да Србија, као и увек до сада, озбиљно и одговорно приступа свакој новој ескалацији до које долази услед једностраних потеза привремених институција у Приштини, као и да остаје посвећена политици мира, стабилности, дијалога и конструктивног става према свим отвореним питањима.

САД ће увек подржати све напоре који се улажу у циљу одржања мира и стабилности, навео је Шоле кога је Вучић упознао са развојем догађаја на Косову и Метохији, саопштила је прес служба председника Србије.

Дерек Шоле је нагласио да се САД залажу за стављање у фокус агенде према којој Београд и Приштина треба да се усмере на разговоре о тзв. француско-немачком предлогу за решавање кризе на Косову и Метохији, као и на брзо формирање Заједнице српских општина.

Вучић је са Шолеом разговарао и о енергетској безбедности, регионалном економском повезивању и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о наставку дијалога под окриљем ЕУ у циљу нормализације односа са Приштином.

Jачање сарадње земаља Западног Балкана

Председник Вучић и специјални саветник Шоле разговарали су и о иницијативама за регионално повезивање и јачање сарадње између земаља Западног Балкана, као и о неискоришћеним потенцијалима у развоју билатералне и економске сарадње Србије и САД.

Саговорници су констатовали да је интензивирање укупних билатералних односа заједнички стратешки интерес обе земље, те да треба додатно унапредити напоре обе стране ка још бржем и свестранијем јачању сарадње у бројним областима.

Председник је изразио посебно задовољство због све већег интересовања америчких компанија за улагање и пословање у Србији, као и због чињенице да је пословна елита САД препознала одличне инвестиционе потенцијале наше земље, као и стабилно пословно окружење у којем стране компаније успешно привређују већ дуги низ година.

Саговорници су се сагласили да је један од темеља даљег јачања свеобухватног партнерства између Србије и Сједиљених Држава управо чврсто економско повезивање и ширење пословне сарадње у свим областима од обостраног интереса.

image