Американцима руска салата све скупља

Три пандемије подстакле су поскупљење мајонеза, омиљеног намаза Американаца
Американцима руска салата све скупљаwww.globallookpress.com © Igor Golovniov/Keystone Press Agency

Иако су подаци о инфлацији у САД показали да темпо раста цена успорава, љубитељи мајонеза неће бити задовољни, пише "Блумберг".

Наиме, због скока цена уља и масти на 18,2 одсто на годишњем нивоу, цена мајонеза који се у Америци прави од сојиног уља и јаја, вртоглаво је поскупела. Али, то није једини проблем.

Цена соје је дивље осцилирала од почетка пандемије почетком 2020. године, због комбинације непредвидивог времена и избијања афричке свињске куге у Кини која је уништила чак трећину понуде свиња у земљи. Док су кинески фармери журили да обнове сточни фонд, произвођачи соје су се борили да одрже корак са изненадним скоком потражње за сировинама, што је подигло цену ове житарице.

У међувремену, пандемија ковида и останак код куће, допринели су томе да се повећа потражња за намазима за сендвиче у САД, а извршни директор трговачког ланца "Унилевер" је у јулу 2020. мајонез представио као "скривени драгуљ" у компанији јер је све више потрошача који остају код куће и своје оброке допуњују мајонезом.

Потом је уследила озбиљна глобална епидемија птичјег грипа у комбинацији са вишом ценом хране за кокошке која је подигла цену јаја на рекордну висину прошле године. Цене јаја, мерене индексом потрошачких цена (ЦПИ), порасле су за око 59 одсто на годишњем нивоу, а велепродајне цене су порасле за више од 300 одсто од почетка 2022.

Све то значи да су више цене мајонеза сада последица три пандемије: афричке свињске куге, птичјег грипа и ковида који је у почетку повећао потражњу за намазима за сендвиче и покренуо ланац проблема везаних за рад и понуду.

Иако мајонез неће постати нова цена гаса по којој милиони Американаца мере своје животне трошкове, они који свакодневно једу сендвиче, салате и још много тога осетиће поскупљење, пише "Блумберг".