Србија и Балкан

Брнабић са Шолеом: Конструктивна улога САД кључна за очување мира

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Београду са политичким саветником државног секретара САД Дереком Шолеом
Брнабић са Шолеом: Конструктивна улога САД кључна за очување мира© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Премијерка Србије Ана Брнабић захвалила је на отвореном и конструктивном приступу који Сједињене Америчке Државе имају у односу на отворена питања у региону и посебно на конструктивној улози САД у очувању мира у региону, саопштено је из Владе Србије.

Брнабић је изразила наду да ће ову годину обележити стабилнији период, за разлику од претходне која је протекла у нестабилности и провокацијама изазваним једностраним потезима привремених институција у Приштини. Истакла је да је очување мира и стабилности приоритет Републике Србије.

Говорећи о односима Београда и Приштине, председница Владе је рекла да Србија остаје посвећена миру и стабилности и да ће наставити да кроз дијалог има конструктиван приступ као и до сада.

На састанку је усаглашено да је сарадња две земље у области одбране веома добра. Као добар пример успешне војно-војне сарадње истакнута је сарадња Војске Србије са Националном гардом Охајо.

Брнабић и Шоле разговарали су и о сарадњи у области енергетике и економије.

Председница Владе Србије је истакла значај сарадње и инвестиција америчких ИТ компанија, што представља велики потенцијал за свеукупан развој наше земље, посебно имајући у виду да највећи извоз услуга из наше земље је у САД.

Састанку је присуствовао потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, наведено је у саопштењу.

Дачић са Шолеом: Стратешко опредељење Србије унапређење свих облика сарадње са САД

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић такође се састао са вишим политичким саветником државног секретара Сједињених Америчких Држава Дереком Шолеом и том приликом истакао стратешко опредељење Србије за унапређење свих облика сарадње са САД.

Казао је и да би требало наставити са подсећањем на историјско савезништво две земље и народа, а у циљу додатног оснаживања билатералних односа.

Обострано је изражено опредељење за интензивирање политичког дијалога и размену посета високих и највиших државних званичника Републике Србије и САД.

Саговорници су разменили мишљења о регионалним питањима и о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, као и могућностима за остваривање напретка у дијалогу Београда и Приштине.

Дачић је изразио спремност да посети САД у блиској будућности.

Шоле је пренео интерес председника САД Џозефа Бајдена за постизање пуне регионалне стабилности и просперитета свих грађана региона Западног Балкана, те поздравио спремност Дачића да посети Вашингтон и изразио наду да ће се ускоро поново срести.

image