Свет

У Украјини заплењена руска и белоруска имовина вредна милијарду долара

Нови "приходи" кијевског режима биће искоришћени за обнову Украјине
У Украјини заплењена руска и белоруска имовина вредна милијарду долараwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Укупна вредност руске и белоруске имовине која је током целе прошле године била заплењена на територије Украјине износи 41 милијарду гривна (1,12 милијарди долара), објавио је Биро за економску безбедност Украјине.

"У свим кривичним поступцима заплењена је имовина чија се вредност процењује на 46,7 милијарди гривна (скоро 1,28 милијарди долара). Огромни део – 41 милијарду (1,1 милијарда долара) чине имовина и објекти права својине Русије и Белорусије. Те активе и имовина већ су донели 2,2 милијарде гривна (60,2 милиона долара) прихода држави", говори се у званичном саопштењу Бироа. 

Према речима украјинског председника Владимира Зеленског, укупна вредност заплењене руске имовине до августа 2022. процењена је на 765 милиона долара. Он је тада рекао да ће власти наставити да раде на овом питању, док су из Кијева саопштили да ће прикупљена средства бити искоришћена за обнову земље, о чему су говорили и из Европске уније.

Имовина о којој је данас известио Биро укључује пословне некретнине, земљиште, аутомобиле, бензинске пумпе, фондове и друго.

Европска комисија данас је подржала иницијативу Естоније да конфискује руску имовину у земљи. Ова земља до краја јануара представиће план заплене руске имовине, док ће Европска унија месец дана касније, дакле, најкасније крајем фебруара, објавити план о коришћењу руског новца који је до сада био заплењен од фебруарских дешавања. 

image